Hazard: Jag kan lära Zlatan att dribbla...

1 av 2
FOTBOLL

BORDEAUX/NICE. För två år sedan ville Eden Hazard, 25, lära Zlatan Ibrahimovic, 34, franska.

Nu vill den belgiske superstjärnan lära den svenske superstjärnan att dribbla.

– Det är nog det enda. I övrigt vågar jag inte att jämföra mig med Ibrahimovic, säger Hazard. 

Belgien valde att spela sitt VM-genrep före avresan mot Brasilien 2014 borta mot Sverige.

Zlatan Ibrahimovic hade precis tagit emot priset vid den franska fotbollsgalan som årets spelare i Ligue 1 och försökte hålla ett tal på franska.

Ibrahimovics något haltande franskakunskaper möttes med stor munterhet av lagkamrater och på sociala medier.

Eden Hazard, som då hade samma skosponsor som Ibrahimovic, passade på ett par dagar före mötet på Friends att skicka ett meddelande till Zlatan via Twitter:

”Trevligt att vara i Sverige! Vill du att jag kommer förbi för en snabb franskalektion?”

Zlatan själv (eller om det var med hjälp av skosponsorn) replikerade dagen efter:

”Haha, kanske i morgon. Som gentjänst ska jag lära dig hur man gör mål…”

Nu är det dags för de båda lagkaptenerna att mötas igen i landslagssammanhang och en avslappnad Eden Hazard mötte media under måndagskvällen vid den belgiska träningsbasen utanför Bordeaux. 

Chelseastjärnan fick hård kritik för sin insats i 0-2-förlusten mot Italien och för att han i rollen som vikarierande lagkapten (skadade Vincent Kompani är ordinarie) inte svarade på några frågor efter nederlaget.

– Kritik är inget problem för mig. Folk sa att jag var dålig mot Italien, men om vi hade vunnit hade människor varit nöjda. Alla är inte Lionel Messi som kan dribbla förbi massa spelare hela tiden, säger Hazard.

Vill inte jämföra

Men egentligen är dribbla en av de saker den hypersnabbe yttern kan allra bäst.

I 3-0-segern mot Irland i lördags spelade han fram till det avslutande målet via en kontring så snabb att Hazard tvingades köra om assisterande domaren – på fel sida.

– Den grejen var inte planerad från min sida. Den assisterande domaren sprang i vägen för mig så jag var tvungen att runda honom, säger Hazard.

En belgisk reporter undrade:

Vem är bäst, du eller Zlatan?

– Om man jämför våra karriärer är han den starkaste. Vi har olika kvaliteter på planen, han gör många mål. 

Vad kan ni lära av varandra?

– Jag skulle aldrig vilja jämföra mig med honom. Jag kommer aldrig göra lika många mål. Jag är mer än dribbler som skapar chanser åt andra. Det är svårt att lära sig saker av varandra eftersom vi spelar i olika positioner.

– När det gäller finter så är det något som Zlatan kan få lära sig av mig, säger Hazard med ett stort leende.

”Ska vinna den här gången”

Två år i rad har det tagit slut för Chelsea i åttondelsfinalen i Champions League. Båda gångerna är det Zlatan Ibrahimovic och Paris Saint-Germain som satt stopp för Londonklubben. Säsongen 2013–2014 var det dock Hazard som fick fira i kvartsfinalen mot PSG.

– Jag har haft chansen att spela mot honom tidigare. Jag vann det första mötet men förlorade de två andra. Den här matchen ska jag vinna, säger Hazard bestämt.

Om Zlatan väljer att replikera även den här gången låter vi vara osagt, men det finns en uppenbar blotta hos Hazard som ju ville lära Ibrahimovic franska för två år sedan.

När Sportbladet ställer frågor på engelska till Premier League-spelaren väljer han att svara på franska – trots fyra säsonger i Chelsea.

– Det är för varmt här för att jag ska prata engelska, säger Hazard.

ARTIKELN HANDLAR OM