Vädjade till Zlatan: ”Måste hjälpa oss”

avPelle Strandman

Durmaz vill gärna ha tillbaka sin Z-kollega.

En ny landslagsera är i gång – utan Sverige bästa spelare genom tiderna.

Nu avslöjar Jimmy Durmaz att han har bett Zlatan Ibrahimovic att tänka om.

– Jag sa: "Kom igen, snälla. Du måste hjälpa oss", säger Toulouse-spelaren till L'Equipe.

När Sverige slogs ut ur fotbolls-EM i somras innebar det slutet för några av Sveriges mest trogna spelare på 2000-talet: Andreas Isaksson, Kim Källström och Zlatan Ibrahimovic.

Den sistnämnde har onekligen lämnat ett stort hål efter sig i det svenska anfallet och inför morgondagens tuffa VM-kvalmöte borta mot Frankrike avslöjar mittfältaren Jimmy Durmaz att han har bett Zlatan att tänka om gällande sitt beslut att avsluta sin landslagskarriär.

– Jag bad som en vän och sa: "Kom igen, snälla. Du måste hjälpa oss", säger han i en intervju med franska L'Equipe.

"Trodde inte vi skulle ha sju poäng"

Durmaz hade ingen vidare framgång i sitt övertalningsförsök men kan, till sin egen förvåning, konstatera att det har gått ganska bra utan den svenske världsstjärnan. I VM-kvalet har det hittills blivit ett kryss mot Nederländerna och två seger mot Luxemburg och Bulgarien.

– Jag ska vara ärlig. Jag trodde inte att vi skulle ha sju poäng efter tre matcher. Utan Zlatan så sa alla att vi skulle vara beredda på det värsta.

Men laget har klarat av att gå vidare och anpassa sig.

– Vi hade inget annat val. Förut handlade vårt spel bara om Zlatan, för oss och för våra motståndare. Men utan honom har vi alla höjt oss ett par nivåer.

Ser ut att bänkas

Sverige har inför mötet på Stade de France drabbats av skadebekymmer på anfallssidan då Marcus Berg i förra veckan gick av med ett skadat lår i Europa League-mötet med Standard Liege. Nu väntas i stället John Guidetti och Jimmy Durmaz klubbkompis i Toulouse Ola Toivonen bilda anfallspar.

Att döma av träningarna hittills har mycket talat för att Durmaz själv får inleda på bänken. Men Sportbladet kunde på torsdagen avslöja att det trots allt blir en startplats för 27-åringen som fått en smakstart i Ligue 1 där han av tidningen France Football under hösten utsetts till en av ligans bästa spelare.

– Nu har vi suttit i gång en ny era. Matchen mot "Les Bleus" kommer bli mycket svår men nu arbetar vi för framtiden, säger Durmaz till L'Equipe.

Frankrike–Sverige spelas i morgon med start 20.45.