Superettan 2016

Enklare förklaring än allsvensk frossa

Av: 

Göran Bolin

FOTBOLL

Bolin: För mig handlar det om två andra saker, som på sätt och vis hör ihop

Allsvensk frossa?

Kanske.

Hur som helst: Halmstad lever farligt nu. Mycket farligt.

Göran Bolin.

Ett VM-kvaluppehåll skulle väl ändå hjälpa Halmstad att få energin tillbaka och lösa upp diverse nervknutar efter två raka kryssmatcher, mot Åtvidaberg och Syrianska.

Det var så jag och säkert många med mig tänkte inför fredagskvällens möte med Gais på Gamla Ullevi – ett Gais som inte hade ett smack att spela för.

Men icke.

Halmstad var precis lika blekt i kväll som man har varit den senaste tiden. Anfallsspelet puttrade på utan vare sig idéer, genombrottskraft eller skärpa och försvarsspelet havererade fullständigt när Gais sent omsider bestämde sig för att ställa frågor, som det heter nuförtiden.

Lukic bäst i HBK

Gais vann till slut med 2-1 och det är ett resultat som inte ens inbitna HBK:are som Björn Hellberg och Janne Andersson kan invända det minsta emot.

Okej då, HBK var spelstyrande under stora delar av matchen, men när det kom till kvalificerade målchanser handlade nästan uteslutande om hemmalaget.

Faktum är att det var närmare 4-1 än 2-2 och att det inte rann i väg ska HBK tacka keepern Stojan Lukic för. Han var lagets särklassigt bäste spelare denna afton.

HBK har nu tagit två poäng på de tre senaste matcherna och det duger förstås inte. Laget har tappat greppet om den ena av två biljetter som leder tillbaka till allsvenskan och gör nu i stället bäst i att titta sig över axeln.

Bakom finns nämligen Dalkurd som i händelse av seger i morgon mot Degerfors plötsligt bara har tre poäng upp till HBK och rejäl vittring på kvalplatsen.

Och tittar man på det återstående spelschemat finns det faktiskt en del som talar för att nykomlingen från Borlänge mycket väl kan passera Halmstad i tabellen till slut.

Dalkurds restprogram (Assyriska hemma, Gais borta och Sirius hemma) är förvisso ingen lek, men ändå rätt behändigt om man jämför med HBK:s. Eller vad sägs om serieledande Sirius hemma, hyfsat formstarka tabellsexan Trelleborg borta och toppkonkurrenten AFC hemma i epilogen?

Enklare förklaring än allsvensk frossa

Var det någon som sa mardröm?

I så fall har jag full förståelse för det.

Nåväl, vi ska inte skena i väg alldeles här och ta ut något i förskott. Den här serien är speciell, det vet både du och jag vid det här laget.

Låt oss i stället klura lite på Halmstad och vad det är som håller på att hända.

Allsvensk frossa, den där som brukar drabba Sundsvall vid den här tiden på året, kan vara en förklaring. Men för mig är det enklare än så. För mig handlar det om två andra saker, som på sätt och vis hör ihop.

Halmstad har inte tillräckligt med kvalité. Det är möjligt att jag börjar låta som en papegoja, men jag tycker att HBK:s elva är för ojämn. Här finns fem, sex spelare av allsvenskt snitt, men här finns också tre, fyra, kanske fem som skulle få problem att färga i låt säga Varberg eller Öis, eller ett annat lag i mittskiktet av tabellen.

Lever mycket farligt

Och när tongivande spelare saknas (som anfallsspetsen Fredrik Olsson i kväll), eller tappar i form försvinner skyddsnätet blixtsnabbt. De andra spelarna i elvan är helt enkelt för dåliga för att ta motsvarande ansvar och från bänken finns inget att hämta.

I det avseendet är såväl Sirius som AFC betydligt bättre rustat.

Precis som Dalkurd.

Det är bland annat därför som det finns anledning att upprepa det jag inledde texten med:

Halmstad lever farligt nu.

Mycket farligt.

Till sist några ord om Gais, som alltså slog tillbaka efter två raka torskar. Man gjorde det främst tack vare att ödmjukheten och offerviljan var tillbaka.

Spelarna följde tränare Westmans matchplan till punkt och pricka och belönades välförtjänt med tre poäng.

Svårare än så behöver det inte vara ibland.

Malkolm Moenza bäst på planen i sin nya roll som vänster yttermittfältare.

Sicken utveckling han har tagit den senaste tiden.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Superettan 2016

Halmstads BK

GAIS

Superettan