Smällen: Riskerar missa 460 milj kr

Av: Martin Tolén

Publicerad:

Manchester Uniteds oro – krävs Champions League

Foto: TT

Sämsta ligastarten på 27 år.

Då riskerar Manchester United att åka på en ekonomisk smäll.

Missat Champions League-spel två år i rad innebär att tröjsponsorn Adidas kräver tillbaka över 400 miljoner kronor, enligt Daily Mail.

Det går tungt för Manchester United för tillfället.

Klubben har bara en seger på de sju senaste ligamatcherna efter 1–1-mötet med West Ham i söndags och ligger sexa i Premier League.

20 poäng på de 13 inledande omgångarna är Manchester Uniteds sämsta ligastart på 27 år och tränaren Jose Mourinho har sämre poängsnitt än de både föregångarna David Moyes och Louis van Gaal.

Missar 460 miljoner kr

Och nu kommer nästa smäll för den engelska storklubben.

En missad Champions League-plats även nästa säsong – laget spelar den här säsongen i Europa League – skulle innebära att tröjsponsorn Adidas kräver tillbaka drygt 460 miljoner kronor.

Manchester United tecknade 2014 ett rekordavtal värt 8,7 miljarder kronor över tio år med Adidas.

I kontraktet står det också att Adidas har rätten att minska det årliga stödet med 30 procent om klubben missar att ta sig till Champions League två år i följd, enligt Daily Mail.

”Ledningen förväntar sig inte att missat Champions League-spel två år i rad”, skrev United i sin ekonomiska rapport från förra säsongen.

Är åtta poäng efter

I summan på 460 miljoner kronor ingår förutom pengar till Adidas även delar av missade ekonomiska intäkter som Champions League-spel innebär.

United är elva poäng bakom serieledande Chelsea och hela åtta poäng bakom Arsenal som har den fjärde och sista engelska platsen till Champions League.

Publicerad:

LÄS VIDARE