Här hyllas Island efter EM-bragden

FOTBOLL

Lars Lagerbäck: "Känns som att komma hem"

1 av 2

REYKJAVIK. 20 000 islänningar hyllade sitt landslag.

Sedan hyllade Lars Lagerbäck Island.

– Det känns som att komma hem, sa svensken när han och resten av landslaget tog emot folkets jubel i går kväll.

Den minsta nationen någonsin att kvalificera sig för EM.

Men Island chockade hela fotbolls-Europa och tog sig hela vägen till kvartsfinal.

På söndagen tog sagan slut; värdnationen Frankrike blev numret för stort och gjorde processen kort.

Lars Lagerbäcks mannar förlorade med 2-5.

Men ingen i Island känner besvikelse.

Bara stolthet.

När landslaget återvände hem till Arnarhóll i centrala Reyjkavik i går kväll möttes de av ett gigantiskt folkhav – runt 20 000 – som hade tagit sig till samlingsplatsen för att hylla sina hjältar.

Den svenske förbundskaptenen – vars kontrakt går ut och vars framtid förblir osäker – fick ta emot störst applåder när han klev ut på scenen.

Hyllade sina kollegor

Till Islands förbundsförbunds livesändning från hemkomsten avslöjade Lagerbäck också att han vill återvända.

– Jag vet inte vad som händer nu, vi får vänta och se. Men jag skulle älska att komma tillbaka hit. Jag hoppas att jag kan se många landskamper här i Reykjavik.

Även hans högra hand, assisterande tränaren Heimir Hallgrímsson, stämde upp i hyllningskören.

– Lars har varit ovärderlig för oss. Han har varit här i fyra år, många äktenskap varar inte ens så länge, sa Heimir Hallgrímsson och rev ner skratt bland fansen.

När Lagerbäck väl tog tag i mikrofonen bad han direkt sina spelare att ta ett steg tillbaka.

– Och så vill jag att hela ledarstaben tar ett kliv framåt. Som ni alla vet är det här en lagsport. Vi har gjort det här tillsammans, och de här killarna – och en tjej – i ledarteamet har gjort ett jävla jobb bakom kulisserna. De har en stor del i den här framgången, så ge dem en stor applåd.

– Som sagt, vi har en ganska bra grupp spelare, och en ganska bra grupp ledare, men jag vill verkligen rikta ett stort tack till er – fansen. Ni har varit fantastiska.

"Känns som att komma hem"

Det isländska landslaget landade vid flygplatsen Keflavik strax efter klockan 18.00, isländsk tid. Därefter färdades man med buss till polisstationen i Reykjavik varvid man bytte färdmedel till en buss med öppet tag som sedan gasade längs med Skólavördustígur ner till Arnarhóll där fansen väntade i kvällssolen.

Under hela kvällen njöt Lars Lagerbäck.

I sitt tacktal hyllade han Island som sitt andra hem.

– Iceland Air är det enda flygbolaget som säger ”velkominn heim” när jag landar i Keflavik. Jag brukar tänka på låten ”Ég er kominn heim” varje gång jag landar i Keflavik. Och varje gång jag är här på Island så känns det verkligen som att ég er kominn heim

ARTIKELN HANDLAR OM