Här är den blågula mittfältsfabriken

FOTBOLL

Därför producerar man innermittfältare till landslaget på löpande band

Foto: gamla vänner Marcus Rohdén, Viktor Claesson, Emil Krafth och Oscar Hiljemark under samlingen i Stockholm inför VM-kvalmatcherna mot Luxemburg och Bulgarien.

Tobias Linderoth, Anders Svensson, Samuel Holmén, Oscar Hiljemark, Marcus Rohdén, Viktor Claesson...

Ingen klubb har dominerat en position i landslaget på 2000-talet som Elfsborg på det centrala mittfältet.

– Det tar aldrig slut och det vill vi inte heller, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Förr var det kläder.

Numera tillverkar man mest innermittfältare i Borås.

Det började med Tobias Linderoth och fortsatte med Anders Svensson. Sedan kom Samuel Holmén och i dagens landslag hittar vi tre centrala mittfältare som fostrats till elitspelare i Elfsborg: Oscar Hiljemark, Marcus Rohdén (som dock ses mer som ytter i landslaget) och Viktor Claesson.

– Det tar aldrig slut och det vill vi inte heller, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Boråsklubben är den stora innermittfältsfabriken i svensk fotboll som levererat speluppläggare till landslaget under hela 2000-talet.

– Det är jätteroligt såklart och något de får förvalta för att bibehålla, säger Hiljemark.

”De är navet i vår idé”

Haglund har jobbat med dem allihop utom Linderoth (som i och för sig är U17-tränare i klubben i dag så där finns ett samarbete också numera). Svensson fick han till sitt lag när denne återvände från England 2006 och resten tränade han redan när de var tonåringar.

– Det är en sanning med eftertryck att vi producerar väldigt bra innermittfältare, säger Haglund.

Varför?

– En del i det är att vi scoutar efter spelare med väldigt hög speluppfattning och bra grundteknik. Sedan är kärnan i vår talangutveckling och vår elitverksamhet att vi ska driva ett eget spel och där är innermittfältarna spindeln i nätet. De är navet i vår idé. Det blir väldigt gynnsamt för spelarens egen utveckling att vara innermittfältare hos oss. Man blir otroligt involverad. Det kanske skiljer sig från en del andra lag som använder innermittfältarna mer som andrabollsspelare.

Nya på gång

– Men det ställs också otrolig höga krav på våra innermittfältare. Men kan man möta de kraven är utvecklingen extremt gynnsam.

Hiljemark:

– Man ser tidigt vilka som kan lyckas och lyfter upp dem tidigt så man får känna på ett högre tempo som ung. Sedan tror jag att de flesta haft en tydlig ”utvecklingskompanjon”. Jag hade Anders och det var den absolut bästa skolan jag kunde gå i.

Det väntas nya leveranser till landslaget i framtiden. 19-årige juniorlandslagsmannen Simon Olsson har tagit en ordinarie plats på Elfsborgs innermittfält i höst och jämförs med Anders Svensson av Haglund själv. Dessutom startade 20-årige Rasmus Rosenqvist på centrala mittfältet mot Östersund i somras.