Blåvitts miljonklipp

FOTBOLL

Skatteknep – därför dröjer Hyséns flytt till Blåvitt

Foto: Tobias Hysén.

GÖTEBORG. I veckan skriver Tobias Hysén på för IFK Göteborg. Både han och klubben gör då ett miljonklipp.

Sportbladet kan i dag avslöja varför affären dröjt.

Övergången har dragit ut på tiden, och Sportbladet kan i dag avslöja anledningen. Enligt det skatteavtal som Sverige har med Storbritannien måste en person ha bott utomlands i minst ett år för att omfattas av artistskatten. Det innebär att Hyséns sign on-bonus på fem miljoner kronor är skattefri för honom, medan IFK Göteborg bara behöver betala 15 procent i skatt.

Dubbelt så dyrt

Jämför det med om han skrivit på förra veckan, då IFK Göteborg tvingats betala 55 procent i skatt på sign on, plus 33 procent i arbetsgivaravgift. Summan blir då drygt dubbelt så hög, 10,3 miljoner kronor.

– Övergången har varit klar länge, men inga papper har blivit påskrivna för att undvika ännu en skattesmäll, säger en källa med god insyn i IFK Göteborg.

IFK Göteborg vägrar dock att kommentera affären.

– Han kommer inte att skriva på i dag, så mycket kan jag säga. I övrigt har jag inga kommentarer, säger klubbens ordförande Stig Lundström.

Blåvitt har länge sagt att bara detaljer återstår.

– Men det enda de har väntat på är det rätta datumet. Blåvitt har gått igenom detta utförligt och följt skatteboken enligt konstens alla regler. De vill inte råka ut för en ny skattesmäll, säger källan.

Vill inte bo kvar

Enligt Sportbladets uppgifter kommer övergången inte att bli offentlig förrän i mitten av nästa vecka, strax innan transferfönstret stänger. Just för att ta bort varenda risk för en fällande granskning av Skatteverket. Hysén måste fortfarande vara boende i England när han tar emot sign on-bonusen, och pengarna får heller inte tas in i England, eftersom han då tvingas betala skatt där. Pengarna lär med andra ord hamna på ett konto i – exempelvis – Luxemburg.

Tobias Hysén är fortfarande kvar i England.

– Jag vet varför det dröjer, det är allt jag kan säga, säger han till Sportbladet.

Men han är hoppfull, och räknar med att snart ta på sig den blåvita tröjan.

– Jag vill inte sitta kvar här, utan flytta hem.

Du vet vad det innebär att du bott ett år i England?

– Jag har ingen större koll på det, men min agent (Jonas Svensson) ringer säkert och berättar.

– Men är det som du säger så är det ju kanon.

ARTIKELN HANDLAR OM