Henke kan bli ny Milla

FOTBOLL

Äldst av alla anfallare i toppklubbarna: ”Otrolig”

Milans Filippo Inzaghi är 33 år. Det är en aktningsvärd ålder för en forward på Champions League-nivå. Vem som är äldst? Henrik Larsson förstås.

– Han är otrolig, säger Arsenals tränare Arséne Wenger.

Foto: 35 år - och atletisk I debutmatchen för Manchester United bjöd 35-årige Henrik Larsson bland annat på en cykelspark. Och trots att många trodde att han verkligen skulle lägga av tar Larsson nu nya avstamp.

När Henrik Larsson vann brons med Sverige i VM i USA 1994 var Wayne Rooney nio år gammal.

Nu spelar de två tillsammans och skulle man bara titta på hur de rör sig på planen skulle det vara svårt att säga vem som är äldst. Det räcker att lyssna på Arséne Wenger för att förstå att Henrik Larsson inte är någon vanlig 35–åring.

– Han spelade så enkelt, han rörde sig så rätt att jag blev alldeles paff. Jag menar, han är 35 år och är inte nån direkt fysiskt stark spelare, ändå hade han inga som helst problem med att hantera tempot och den fysiska fotbollen här i England.

Speciell fysik

Det är många som har förundrats över Henrik Larssons fysik.

– Han är lika ”fit” som vanligt. Trots att han är 35 år gammal, säger förre tränaren Martin O’Neill.

Nuvarande tränaren Sir Alex Ferguson insåg under första träningspasset att det inte var någon vanlig 35-åring man fått till laget.

– Henriks insatser på träningarna har varit väldigt bra. Jag är mycket nöjd med det. Han är i toppform.

Lagkamrat

Henrik Larsson är unik. I de 16 lag som är kvar i Champions League finns det ingen forward som ens är i närheten av startelvan som är lika gammal som Larsson. Närmast kommer lagkamraten i United, Ole Gunnar Solskjaer och Milans Filippo Inzaghi som båda är 33 år.

Det finns utespelare som är äldre än Larsson, men det handlar om målvakter och försvarare. En 35-årig anfallare på högsta nivå är ovanligt.

Arséne Wenger är överraskad över att Larsson fortfarande håller sådan klass.

–?Jag trodde faktiskt att hans tid var över vid 35 års ålder. Det är fantastiskt. Han kommer att slå (Teddy) Sheringham.

West Hams veteran har hunnit bli 40 år, men det är ingen ålder.

Blir som Milla

Åtminstone inte om man får tro Henrik Larsson själv.

– Jag är i bra form och känner att jag kan hålla på länge än. Vem vet vad som händer i United? Jag kanske blir som Roger Milla, som spelade på toppnivå tills han var 42. Han var otrolig, sa Larsson till engelska tidningen News of the world.

Äldst i anfallet – sjua bland utespelarna

16 lag är kvar i Champions League. Av alla spelare i de här lagen är den äldste Milans veteran Alessandro Costacurta som hunnit bli 40 år. Milan dominerar listan.

Se även:

Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM