Man City – blått under

avPeter Wennman

FOTBOLL

Wennman: Det är böter, kanske avstängning, att vänta för den märklige Stephen Ireland

MANCHESTER. Man vet att det varit en trist match när ett par blå Stålmannen-kalsonger stjäl rubrikerna.

Stephen Ireland har stått med brallorna nere tidigare den här säsongen, men i går tog han priset.

Byxlös, kanske hopplös – men inte mållös.

Drygt 20 minuter kvar av det låsta, chansfattiga mötet mellan Manchester City och Sunderland när City äntligen fick till ett anfall värt namnet:

Inhopparen Darius Vassell slog ett inlägg från vänster som Stephen Ireland mötte på volley – tjong, 1–0 till City.

Målgesten fick publiken att gapa:

Ireland drog ner de vita shortsen till anklarna, ställde sig med armarna i kors och visade upp ett par blå Stålmannen-kalsonger.

Jag frågade Svennis efteråt vad som var meningen med detta och fick svaret:

– Well ... Superman och ett supermål.

”Fräckt och kul” kanske några tyckte om Irelands tilltag, reglerna är ju såna att du får gult kort om du drar av dig tröjan, men ingen varning om du droppar brallorna.

Straffet kommer emellertid senare.

FA:s disciplinkommitté tänker definitivt ta upp ärendet och det är böter, kanske avstängning, att vänta för den märklige Stephen Ireland.

Svennis blev brydd

När detta kom på tal visste Svennis inte riktigt vilket ben han skulle stå på.

– Jag hoppas de inte tar upp det här, men ... ja, de lär väl kanske göra det ... och jag vill helst inte prata om hans målfirande, hellre om målet han gjorde. Det var verkligen ett supermål av en ung man som var extremt bra i dag.

Svennis hade en dag då känslorna for upp och ner.

En halvtimme innan kick off fick han veta att gamle vännen Nils Liedholm hade dött. Sen fick han en matchbild som var rent ut sagt bedrövlig emellanåt. Så kom segermålet, sjunde raka hemmasegern för City (klubbrekord!) och hyllningarna från fansen efteråt.

Alltså satt han ändå leende på presskonferensen som en nöjd och lycklig man. City är trea i tabellen, bara två poäng bakom Arsenal och Manchester United, och det är ljusblå fotbollsfeber i stan.

– Man kan verkligen ha åsikter om vårt spel idag. Vi hade svårt att skapa nånting alls framåt och borde spela bättre. Men det blev tre poäng igen och med tanke på hur vi spelade i London förra veckan är jag oerhört nöjd med vårt försvarsarbete, sa Svennis.

Hans lag har hållit nollan åtta gånger i höst (sex i ligan, två i ligacupen) och det är bara kollapsen mot Chelsea (0-6) som är en plump i protokollet.

Andreas Isaksson petades direkt efter att ha hållt nollan i cupmötet med Bolton förra veckan, och han får alltså vänta på sin första ligamatch för säsongen.

Själv var jag våldsamt upprörd över detta före matchstart, men det är svårt att säga nåt efteråt när Joe Hart ändå höll nollan (även om han knappt fick ett skott på sig).

Svennis förklaring, att han inte ville knäcka Joe Hart, kan jag motvilligt begripa:

– Joe är en ung man som släppte in sex mål senast, det var viktigt för mig att visa honom förtroende i dag.

Nu är det meningen att Andreas Isaksson ska få chansen i ligan om ”en eller två veckor”, enligt Svennis.

– Efter det tar jag ställning och beslutar om vem som ska vara permanent förstemålvakt.

”Isak” märkligt behandlad

Jag anser fortfarande att ”Isak” blir mycket märkligt behandlad av Svennis och Hasse Backe. Sveriges landslagsmålvakt står helt klart i skuggan av Englands U21-keeper. Jag undrar hur den här historien kommer att utveckla sig.

Ett problem för City är att mittfältstalangen Michael Johnsons ljumskar har gått sönder, beslut om operation tas idag och förmodligen gör man ingreppet nu när ett landslagsuppehåll väntar.

Annars vinner City alla matcher som man ”ska” vinna, med knappast möjliga marginal, och hemmasviten kan förlängas eftersom Reading, Bolton och Blackburn väntar härnäst.

Sunderlands manager Roy Keane, totalt utbuad av City-publiken, sa som det var:

– Vi förtjänade ingenting eftersom vi inte skapade nånting. City producerade ett kvalitetsanfall och det avgjorde. Vi är helt enkelt för dåliga.

ARTIKELN HANDLAR OM