”Fredrik har känningar”

FOTBOLL

Osäkert om Ljungberg kan spela på onsdag

Positivt: Olof Mellberg och Mikael Nilsson är på bättringsvägen.

Negativt: Fredrik Ljungbergs medverkan på onsdag är osäker.

– Han har fortfarande känningar av smällen han fick, säger Lars Lagerbäck.

Lars Lagerbäck fick tre poäng med sig i bagaget från Liechtenstein. Dessutom ett styrkebesked från ersättarna i det skadedrabbade landslaget.

– Jag tycker att vi har visat att vi klarar av en del skador utan större problem, säger förbundskaptenen.

På pappret finns det ändå en del orosmoment inför matchen mot Nordirland på onsdag.

Niclas Alexandersson är fortsatt skadad och missar definitivt matchen. Fredrik Ljungberg fick kliva av redan i första halvlek mot Liechtenstein efter skadekänningar i vaden. Dessutom är Daniel Andersson avstängd mot Nordirland.

Nilsson och Mellberg på bättringsvägen

Det finns också frågetecken i försvaret, där Olof Mellberg med ryggproblem och febersjuke Mikael Nilsson tvingades stå över matchen senast.

Frågan är hur mycket det då hjälper att Sverige får tillskott i anfallet till Nordirlandsmatchen, även om förstärkningen råkar vara Zlatan Ibrahimovic.

Men enligt Lars Lagerbäck ser orosmolnen över det svenska skadelägret allt ljusare ut.

– Micke är väl i princip bra, så det verkar hoppfullt. Olof mår bättre, även om han inte provat något, men det verkar också positivt, säger Lars Lagerbäck.

– Fredrik har ju känning av smällen han fick, där ligger en blödning, men det finns hopp där också.

”Bred trupp”

I Alexanderssons, Nilssons och Mellbergs frånvaro mot Liechtenstein passade Christian Wilhelmsson, Matias Concha och Daniel Majstorovic på att visa framfötterna. Det gör att Lars Lagerbäck heller inte är särskilt orolig över att behöva ersätta en eller ett par spelare ur den önskade startelvan mot Nordirland.

– Det finns väldigt många alternativ i den här truppen, säger Lars Lagerbäck.

– Vi har ju relativt gott om mittfältare, så det ska nog lösa sig. Jag tycker att vi har en bred trupp, både i mittfältet och i anfallet.

Och i backlinjen?

– I och med att Matias (Concha) nu visar att han tagit ett steg så tycker jag att det ser mer positivt ut än vad det gjorde för ett halvår sedan.

– Sedan gör Daniel Majstorovic en helgjuten insats, så vi har en del alternativ tycker jag.

Vad de insatserna betyder för deras respektive chanser att få starta mot Nordirland är Lars Lagerbäck sin vana trogen dock väldigt förtegen om.

– Ju fler spelare man har att välja på desto bättre. Matias gör en väldigt bra match och Micke Nilsson har också spelat bra.

– Hur det blir får ni som vanligt se på matchdagen.

Diplomatiska svar

Ersättarna själva hoppas självklart att det de visade mot Liechtenstein ska ha räckt för att få behålla platsen i startelvan. Även om det inte skulle falla dem in att säga det rakt ut.

– Det gäller att ta vara på chanserna man får, men sedan är det upp till förbundskaptenen att avgöra vem som ska spela, säger Daniel Majstorovic diplomatiskt.

Hans förre klubbkamrat från Malmö, Matias Concha, är inne på samma spår men erkänner samtidigt att siktet är tydligt inställt.

– Alla som är med i landslaget måste väl ha målet att bli nummer ett, har man inte den inställningen är man lite snett ute.

– Jag gjorde mitt jobb, sedan vet jag inte om jag kom närmare eller längre ifrån startelvan.

ARTIKELN HANDLAR OM