Bluffen ska rädda Bajen

FOTBOLL

"Hellströmers klantighet gör prövningen till en rättsparodi"

Foto: Skarp kritik. Hammarbys ordförande Jan Friedman riktar skarp kritik mot Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer – nu överklagar Hammarby poängavdragsdomen till Riksidrottsnämnden.

Svenska Fotbollförbundets bluff kan ge Hammarby tre poäng tillbaka.

I Hammarbys överklagan till Riksidrottsnämnden (Rin) riktas skarp kritik mot förbundsstyrelsen och generalsekreteraren Sune Hellströmer.

- En rättsparodi, säger Hammarbys ordförande Jan Friedman.

Efter skandalen på Söderstadion beslutade Svenska Fotbollförbundets tävlingsutskott (TU) att Hammarby bland annat skulle bestraffas med tre poängs avdrag.

Hammarby överklagade till förbundsstyrelsen som fastslog TU:s dom.

I dag lämnas ytterligare en överklagan in, denna gång till sista instans, idrottens egen högsta domstol, Rin.

"Inga nya fakta"

En av punkterna Hammarby trycker på för att få tillbaka de tre poängen är ett uttalande från Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer. Det stod att läsa i Sportbladet 5 oktober, en vecka innan förbundsstyrelsens sammanträde:

- Inga nya fakta har tillkommit. Inget nytt har tillförts som inte var känt sedan tidigare, sa Hellströmer.

Hammarby menar att uttalandet "kan tyda på ett allvarligt formfel", vilket skulle kunna leda till Rin beviljar prövningstillstånd och poängavdraget prövas på nytt.

- Uttalandet från Sune Hellströmer tyder på att förbundsstyrelsen inte brydde sig om att beakta Hammarbys argument utan i stället hade en förutfattad mening, säger advokaten Per Magnusson, vice ordförande i Hammarby.

- Jag är både förvånad och bekymrad. Förvånad därför att Hammarbys överklagande faktiskt innehöll ett flertal nya fakta. Bekymrad därför att uttalandet inger farhågor om att man bestämt sig i förväg, säger Per Magnusson.

Enligt uppgifter till Sportbladet har Sune Hellströmer i e-mejl till Hammarby hävdat att han blivit felciterad.

Sportbladet vittnar

Sportbladet - som i Hammarbys överklagan vittnar om att Hellströmer är korrekt citerad - har begärt att få ta del av mejlkorrespondensen mellan Hammarby och Hellströmer.

Den 7 oktober uppmanar Hammarby Sune Hellströmer att begära en dementi i Sportbladet - något Sune Hellströmer lovar att försöka, men aldrig gör.

Ett faktum Hammarby i sin överklagan tolkar som att generalsekreteraren försökt att lura föreningen.

"Dubbla budskap"

- Hellströmer kör med dubbla budskap. Han försöker lugna oss i Hammarby och skyller på att han är missuppfattad. Han lovar till och med att försöka rätta till det. I själva verket gör han ingenting. Var och en kan dra sin egen slutsats av detta, säger Hammarbys ordförande Jan Friedman och fortsätter:

- Generalsekreterarens klantighet gör förbundsstyrelsens överprövning till en rättsparodi. Vem kan tro på en rättvis bedömning när styrelsens föredragande samtidigt i pressen uttalat vad han tycker om fallet? Och hur skulle det ha sett ut om styrelsen kört över sin egen högste chef?

Inget datum klart

Hammarby pekar också på ett antal andra omständigheter (se tillägg).

- Det är svårt att frigöra sig från misstanken att förbundsstyrelsen inte förmådde att lämna någon trovärdig motivering och då valde att gömma sig bakom plattityder, säger Per Magnusson.

Allsvenskans sista omgång spelas 5 november.

Rin har ännu inte meddelat när deras beslut i ärendet kommer att fattas.

Hammarbys överklagan – punkt för punkt

Mejlen mellan Hammarby och förbundets generalsekreterare

ARTIKELN HANDLAR OM