Två kanonmål på en vecka - trots regn, blåst och kyla

FOTBOLL

Wennman: Källströms status ökar ytterligare i det Lyon som ångar på som tåget

En alldeles sagolik vecka för Kim Källström.

Först det där jätteskottet i Reykjavik - och så i Kiev i går:

Drömmål när Lyon slog Dynamo med 3-0 i Champions League.

Och han som inte ens hade tur med vädret.

Vet inte vad vi ska kalla Kim nu, antingen Rainman eller Kallström, för han tycks ju spela som bäst när det är både regn och blåst och kalla strömmar och ruggigt och jävligt.

3 På Island: halv storm och blött på planen.

3 I Kiev: två minus i luften och blött på planen.

Med sex dagar emellan gjorde han på de två matcherna två världsklassmål och spelade stor fotboll.

Allt detta, det har ni redan fattat, är en enda lång passning till förbundskapten Lars Lagerbäck.

Meteorolog Lagerbäck visste nog inte hur mycket han skulle få käka upp sin nästan klassiska förklaring till Kim inför Spanien-matchen, den där med att Anders Svensson var att föredra eftersom det "troligen skulle bli regn".

Hetaste svensken

Källström, som annars är en genomhygglig grabb, blev fullt förståeligt tvärsur och visade det för alla. Han snäste omkring sig och svarade korthugget på frågorna och så sent som i helgen sa han:

- Ja, jag kanske får spela från start. Om det inte blir regn förstås.

Tjurigheten satt alltså i fortfarande, trots "revanschen" mot Island, och det är möjligt att det var en småförbannad Kim vi såg få förtroendet i startelvan i det kalla Kiev i går.

Målet han gjorde förvandlade honom i alla fall till Sveriges just nu stekhetaste spelare på den internationella scenen.

Det var inget typiskt Källström-dunder från distans, det här var ett annat slags konstverk som visade att sandvikensonen kan så mycket mer än att riva, slita, skjuta och slå crosspassningar med vänsterfoten.

Efter att brassen Juninho urläckert skruvat in 1-0 för Lyon på en frispark fick Kim i 38:e minuten en rätt svår passning att ta ner på högerkanten, klämd mellan två hemmaförsvarare.

I samma svepande, eleganta rörelse tog han ner bollen, vände åt "fel" håll och sprang emellan backarna. Ur snäv vinkel sköt han sen säkert förbi Dynamo-keepern Taras Lutsenko.

Det var ett mål som bör öka Källströms status ytterligare i det Lyon som ångar på som tåget: obesegrat i ligan, obesegrat i Champions Leagues grupp E. Ingenting tycks bita på fransmännen den här hösten.

Justitiemord mot Henry

Annars är det ju inte helt lätt att åka österut i oktober (för att inte tala om i november) och spela fotboll när kylan ångar ur käftarna och det är handskar och dubbla undertröjor på.

Fråga Arsenal, som aldrig trivs under de här omständigheterna och som också mycket riktigt fick stryk av CSKA Moskva med 1-0. Gunners har aldrig nånsin vunnit i Ryssland (eller gamla Sovjet) på den här nivån, vad det nu kan tänkas bero på.

I går var det i alla fall en smärre skandal att londongänget inte fick med sig en poäng. Thierry Henry tog ner en boll i straffområdet och satte kvitteringen på typiskt Henry-manér - trodde spelarna, publiken och alla som såg matchen i tv.

Men domaren blåste av för hands och gav dessutom Henry en varning.

Det såg väldigt mycket ut som ett justitiemord och Henry var verkligen helt oförstående efteråt.

- Om det finns en enda människa i världen som kan visa att det där var hands så ska han få allt jag äger. Ni får kolla hur många repriser ni vill, sa han efteråt.

Arsenal hade problem, särskilt i första halvlek, med ett CSKA som sannerligen har ett stort lag på gång. Men gästerna forcerade bra mot slutet och förtjänade inte att snuvas på ett regelrätt mål.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM