Tord Grip om vindrickandet med Sir Alex

FOTBOLL

”Han gratulerade oss”

Foto: Tord Grip låter inte den lyckade seriestarten stiga honom åt huvudet. ”Det viktiga är att vi som jobbar med laget håller huvudet kallt”, säger han.

Lite tjimmande i omklädningsrummet, ett glas rödvin med Sir Alex Ferguson – sedan raka vägen ut till träningsanläggningen igen.

När jublet lagt sig pratar Tord Grip igenom succédygnet med Sportbladet.

– Vi erkände för Ferguson att vi hade tur, och att vi inte alls spelat så bra som vi hade hoppats.

Dagen efter kvällen före.

Tord Grip kunde se tillbaka på en perfekt säsongsstart – och reflektera över en seger han aldrig riktigt vågat tro på.

– Under nästan hela matchen dominerade de bollinnehavet och målchanserna så enormt att jag tänkte: ”Nu gör de väl snart ett mål”. Men det kom aldrig, och med några minuter kvar började jag faktiskt våga tro på vinst. ”Har de haft så här många chanser utan att göra mål så blir det nog inget för dem”.

Omedelbart efter slutsignalen gick Grip sedan ner i ett omklädningsrum som både rockade och rollade.

”Härlig stämning”

– Ja, det var trötta spelare, men väldigt nöjda. Det var rop och sång och en väldig glädje, en härlig stämning.

Nästa anhalt – det obligatoriska vindrickandet med motståndarlagets manager.

– Man pratar om allt möjligt i de där sammanhangen. En gång var jag i Liverpool, och där fungerade det som så att man inte fick prata om matchen man precis hade spelat. Det var förbjudet. Allt annat gick bra, men över det där glaset vin pratade man inte om fotboll.

Vad pratade ni om med Alex Ferguson?

– Vi gjorde tvärtom, och pratade mest om matchen. Han gratulerade oss, och vi fick lov att erkänna att vi hade haft tur, och att vi inte alls spelat så bra som vi hade hoppats.

Det var så ni kände?

– Jaja. Vi måste spela bättre, annars blir det alldeles för stor press på våra mittbackar. Även om de är duktiga är det inte rimligt att tro att de ska klara av det i varje match.

Du har väl känt Ferguson ganska länge, och bland annat gjort ett studiebesök hos honom?

– Jajamen. Det var när vi fortfarande var i Lazio, och planerade för att bygga om vår träningsanläggning Formello. Då åkte jag upp och tittade på hur Manchester United hade gjort med Carrington, och Ferguson var väldigt hjälpsam. Han kom och hämtade mig på hotellet, visade mig runt och berättade allt jag ville veta.

”Roligt för de äldre”

Märkte du att han var besviken?

– Nej, nej. Det var inga problem med hans humör. Det var lugnt och stilla.

Och ägaren Shinawatra? Hade ni någon kontakt med honom?

– Nej, jag såg inte till honom alls. Jag tror att han åkte till London direkt efter matchen.

Det senaste dygnen har den blåa halvan av Manchester vibrerat på ett sätt som den inte gjort på väldigt länge.

Grip vet om det – men han vet framförallt också om att det inte gäller att segla iväg, oavsett om det blåser medvind eller motvind.

– Det är bra för klubben. Framförallt är det roligt för de äldre spelarna, de som varit i Manchester City i några år och inte fått en så här bra start förut. Men vi får ta det lite lugnt också. Supportrarna får hemskt gärna jubla och vara glada, men det viktiga är att vi som jobbar med laget håller huvudet kallt.

Och du har inte unnat dig någon ledig dag, förstår jag?

– Nädå, jag har varit ute på träningsanläggningen och tittat till Bojinov, som blev skadad. Nu är det Arsenal på lördag – och det kan naturligtvis gå hur som helst.

ARTIKELN HANDLAR OM