Ronaldo kung igen

FOTBOLL

Tystade kritikerna med två mål mot Japan

Foto: Glada miner. Ronaldo klappas om av lagkamraterna Robinho, Cicinho och Juan efter succén mot Japan.

Han har varit fet, långsam och slut.

Men han är fortfarande en sjutusan målskytt. Ronaldo satte två mål mot Japan när Brasilien vann enkelt med 4–1 trots ett tidigt japansk ledning.

Keji Tamada chockade Brasilien i den 34.e minuten när han pangade in 1–0 bakom Dida.

Men sen tog det roliga slut för Nippon.

Brasilien vann planenligt med 4–1 och det var det nya brasselaget kryddat med en ifrågasatt Ronaldo som låg bakom segern.

Ja för in mot Japan kom spelare som Juan, Gilberto, Juninho, Robinho och Cicinho. Och det var knappast någon försämring.

Cicinho flög fram på sin högerkant och nickade fram Ronaldo till 1–1 på övertid i den första halvleken.

Och det var verkligen ersättarnas match. Juninho drog in 2–1 med ett skott som vobblade som en bil i vattenplaning. Hårt och svårt men kanske skulle Kawaguchi ha tagit den bollen.

Ronaldo i delad topp

På nya vänsterbackens Gilbertos 3–1 hade den japanske målvakten dock inte mycket att sätta emot. Ronaldinho hittade Robarto Carlos vikarie och Hertha Berlinförsvararen gjorde inget misstag.

Ronaldo blev sedan historisk när han satte 4-1 fint framspelad av Juan. Det var anfallarens 14:e mål i VM och därmed gick Ronaldo om Pelé och Just Fontaine över antalet gjorde VM-mål genom historien. Ronaldo är numera lika med tysken Gerd Müller.

Brasilien gjorde sin bästa match i turnering så här långt och för Cafu, Roberto Carlos, Adriano och Emerson var det här måhända en tankeställare.

Fotnot: Tamadas 1–0 i den 34.e minuten avslutade Brasiliens svit på noll insläppta mål sedan Michael owen gjorde 1–0 i kvartsfinalen för England i VM 2002. Med 461 minuter utan mål i baken är brassarna ”bara” tvåa efter Italien som höll nollan i 517 minuter i VM1990.

Daniel Lagerqvist