Sverige på väg mot VM

FOTBOLL

...och nu har "Vickan" börjat göra mål igen

MINSK

Sex mål.

Hattrick av Vickan.

Och dörren på vid gavel mot VM.

- Ja, visst verkar det som att jag kan få göra min tredje turnering, säger en nöjd Victoria Svensson.

Foto: Ketchupeffekten Victoria Svensson gjorde sitt första mål i VM-kvalet och sedan följde ytterligare två.

Det tog tid. Övertid närmare bestämt. Men sekunderna innan halvtidsvilan kom det förlösande svenska målet från Lotta Schelin. Och sedan rullade det på.

- Vi började så bra i första, men sedan stannade vi upp och höll boll alldeles för länge. Det var därför målet lät vänta på sig. Men sen kom det ju vid helt rätt tidpunkt, rent psykologiskt, säger Victoria Svensson.

Visade stort hjärta

Matchen blev nästan en repris av det tidigare mötet med Vitryssland på hemmaplan i höstas. Sverige var bättre på det mesta, men Vitryskorna kämpade hårt.

- Vi visste det. De ger aldrig upp. Enda sättet för oss är att spela med större hjärta och det gjorde vi i dag, säger Victoria Svensson.

Du spräckte din egen VM-kval-målnolla med besked?

- Ja, det var skönt. Som forward ska man ju göra mål och det är klart att jag har tänkt på det.

Spelet lossnade

Nu ligger vägen till VM så gott som öppen. Med 16 poäng leder svenskorna sin kvalgrupp, sex poäng före tvåan Tjeckien, som dock har en match mindre spelad. Sverige har två återstående matcher kvar och i princip räcker det med en vinst för att gå vidare.

- Visst är dörren öppen, men det är inte klart förrän det är klart. Det viktigaste för oss är att kämpa varje match. Gör man det kan man vara det sämre laget och ändå vinna.

Det kändes som att allt äntligen lossnade för er i andra halvlek?

- Ja, det stämmer. Vi spelade riktigt, riktigt bra. Vi hittar varandra nu, vi vet var vi har varandra och kan spela riktig fotboll. Det är skönt.

AnnaMaria Jansson