Ljungberg kritisk mot laget: Vi var för stereotypa

FOTBOLL

DORTMUND

Solen sken över Westfalenstadion, men Sveriges största stjärnor saknade lyskraft.

Freddie, Zlatan och Henke var sämst när det gällde.

- I första halvlek hade vi inget tålamod utan bara la in bollen. Då blir det mer på chans än på skicklighet, säger Fredrik Ljungberg.

Foto: Stjärnbråk I frustrationen över det klickande anfallsspelet kastade Ljungberg ilskna blickar mot Zlatan. "Det var lite simpelt. Det var trångt, och då är det viktigt med tålamod", säger Ljungberg om Sveriges spel.

Det var med besvikelse i både ögon och röst som Freddie mötte pressen efter matchen.

0-0 mot Trinidad och Tobago.

Ja, ni förstår att det gjorde ont inombords för en spelare som hatar att förlora mer än han älskar att vinna.

- Det är som det är. Jag är lite besviken, säger Fredrik Ljungberg.

Knäckt av målvakten

Arsenalstjärnan har längtat till VM, men premiären blev inte vad han tänkt sig. Han ville mycket, precis som Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic. Det var de tre som skulle lyfta Sverige i VM.

Med facit i hand var det de som svek. Sällan har så stora stjärnor missat så många chanser. Tre superswedes knäcktes av andremålvakten Shaka Hislop och sin egen oförmåga att göra mål.

- I första halvlek var vi stereotypa i speluppläggen. Det kom ganska mycket långa bollar och där stod Lawrence (Dennis) som är 202 centimeter lång och nickade bort det mesta. Det var lite simpelt. Det var trångt, och då är det viktigt att man spelar bollen på marken och har tålamod. Vi skulle ha haft ett snabbare passningsspel framför deras box och fått deras stora spelare att röra på sig. Det var väl chansen. I andra halvlek gick vi lite mer genom mittfältet och höll bollen på backen. Då skapade vi fyra, fem riktigt bra lägen som i normala fall ska ge mål. Så är det med anfallare. Ibland gör de mål, ibland gör de inte mål, säger Fredrik Ljungberg.

En bra match

Zlatan Ibrahimovic var dock inte alltför nedslagen efter matchen. Han lämnade planen med ett leende, sedan han bytt några ord med Ajax förre sportchef, Trinidad och Tobagos förbundskapten Leo Beenhakker.

- Jag tycker att vi gör en bra match. Det är synd bara att vi inte får in bollen. Deras målvakt var fantastisk, fast det inte var förstemålvakten. Jag tycker att vi spelade bra i 90 minuter. Det var bara ett mål som fattades, säger Zlatan.

Hårdare pass

Fredrik Ljungberg har dock inte gett upp hoppet om en lång vistelse i Tyskland.

- Vinner vi de två matcher som är kvar är det klart, slår han fast.

Han är samtidigt medveten om att Sverige i allmänhet och superswedes i synnerhet måste bli effektivare för att det ska bli verklighet.

- Vi måste få igång passningsspelet, med snabbare och lite hårdare passningar, säger Fredrik Ljungberg.

Stefan Holm