GE OSS EN MÅLFEST!

FOTBOLL

Sportbladets Simon Bank: Det är enkelt - gå ut och vinn stort

Foto: SEGER ENDA SOM GÄLLER Uppdraget är lättformulerat inför Sveriges VM-debut. Vinn – och vinn stort. ”Om Sverige förlorar är VM över”, skriver Sportbladets Simon Bank.

DORTMUND

Straffar och stolpskott och Senegal - det finns så mycket som är svårt.

Men inte nu. Inte här.

Nu skiner solen, här börjar ett VM, och enklare än så här blir det aldrig.

Sverige-T&T.

Gå ut och vinn stort.

Fotboll på högsta nivå är komplexitet förklädd till enkelhet.

Jag hade gärna skrivit det själv, men Henry Kissinger hann före. Han skriver så i en essä om fotbolls-VM, som jag slickar i mig på tåget mellan Bremen och Bochum. Så värst bra är den inte, men den meningen är fin.

De bästa spelarna, härförarna och genierna, får det väldigt svåra att se väldigt enkelt ut.

Men så äter jag lite tysk kultur (bratwurst, kål, en pilsner) i solskenet, och känner att jag inte bryr mig ett dugg om det svåra.

Westfalenstadion - en fotbollsdröm

Jag brukar alltid vilja känna in städer före fotbollsmatcher. Lära mig något. Se saker. I normala fall skulle jag se mig om för att försöka förstå vad som hänt med Ruhr i skarven mellan tunga industrier och hi-tech/serviceekonomi. Kanske till och med tittat på den drängiga, blågula fyllegemenskapen som pissar ner Dortmund i natt.

Men inte den här gången. Inte nu och inte här.

I dag börjar VM och det måste vara enkelt.

Mitt synfält är 75 meter brett och 115 meter djupt. Gräset på Westfalenstadion går precis in.

Jag ser den svenska träningen på matcharenan. Spelarnas skrik ("Rygg!", "Släpp!", "Ett!") är tydligare nu än tidigare, mer distinkta, som alltid när det är nära. Teddy Lucic spelar i långbyxor trots att det är 30 plusgrader, säkert mer nere vid gräset. Fredrik Ljungberg lyfter en boll över huvudet och skickar den via ribban in i mål från 45 meter. Zlatan skjuter bollar på den engelske assistenten (en lek han aldrig tröttnar på). Anders Svensson och Marcus Allbäck kramas, som alltid.

Westfalenstadion är en fotbollsdröm i gult och svart. Borussia Dortmund har precis köpt tillbaka arenan för en halv miljard efter att ha klarat sig undan konkurs i vintras.

Jag bryr mig inte om konkurser i kväll.

18.00: Sverige-Trinidad och Tobago.

Den mest potenta offensiven i modern svensk landslagshistoria möter VM-historiens minsta land, och allt kan hända och bollen är åtminstone elliptisk, och det finns inga dåliga lag, och avstånden i modern fotboll och"

Gå ut och vinn.

Det finns inget annat.

T&T är ett charmigt gäng, ihopskarvat av spelare från hela världen varav en del inte kunde nationalsången för ett år sedan. De har kvalitéer, ser fysiskt starka ut och kan kanske hota på en eller annan fast situation - men det räcker inte.

Det finns sensationer i fotboll. Grekland är europamästare, Costa Rica slog Sverige med 2-1 1990. Men Grekland hade en överraskande organisation, Costa Rica hade ett perfekt kontringslag.

Fotbollsmatcher vinns genom taktik och teknik. Trinidad och Tobago, båda eller var för sig, är underlägset Sverige både individuellt och organisatoriskt.

Lagerbäck har valt Rami Shaaban som sin målvakt, Niclas Alexandersson som sin högerback, Christian Wilhelmsson och Anders Svensson som mittfältare.

Det är ett kompetent lag, en gedigen grund för Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson att bygga anfallsspel på.

Det kan bli 4-0, 5-0. Kanske mer.

Varje mål kan väga tungt som bly när gruppen räknas ihop om tio dagar.

Jag är övertygad om att det här blir en match för Ljungberg.

Matcherna i går, Polen-Ecuador och Tyskland-Costa Rica, visade ytterbackar som gick bort sig i positionsspelet - och alla de där lagen var bättre organiserade än Leo Beenhakkers gäng. T&T har ytterbackar som får något plågat i blicken varje gång de av ödet tvingas nedanför mittlinjen.

Om VM-organisationens arkitekter hade använt Beenhakkers offsidelinje som vattenpass hade Allianz-arena sett ut som lutande tornet i Pisa.

Det är förstås fotboll, och i fotboll går saker fel. Som Zlatan sagt: "Stolpskott är sånt som händer".

Men det krävs inga stora insatser för att slå ett lag som Trinidad och Tobago, det räcker med att elva man gör sitt jobb.

Varning för superbollen

Finns det något värt att varna för så är det bollen.

Den skarvlösa, charmlösa nya bollen, den som ska sälja in sporten hos folk som inte gillar fotboll, är byggd för att fladdra och förstöra. Den läckre Philipp Lahm och oläckre Torsten Frings drog in varsitt mördarskott i går.

Säkerhetszonen för målvakter har krympt med tio meter, och Sverige har en som aldrig stått en tävlingslandskamp.

Men om det är en brist så vet jag inte vad man ska säga om Trinidad och Tobagos alla brister. De har redan gjort sin bragd. De är i Tyskland, de spelar sin soca och njuter av festen.

Om Sverige förlorar är VM över. Av de 88 lag som förlorat en premiär i EM eller VM mot svagt motstånd har ett enda gått vidare till slutspel.

Vi har väntat i fyra år på det här, på en gyllene generations sista chans att dansa en hel varm VM-sommar. Henrik Larsson är inte med om fyra år, Fredrik Ljungbergs ben är inte lika snabba då. Den här chansen är för bra för att missa, det första hindret är för litet för att halka på. Det finns ingen anledning att förklä enkelheten till komplexitet.

Så gå ut och vinn.

Läs också:

Simon Bank