Straffet: Fängelse

Gärningsmännen fast på film – nu hoppas polisen på hårt straff

Brottet är grövre än vanlig misshandel.

Det anser polisen, som vill att den som kastade smällaren bestraffas hårt.

– Vi pratar fängelse, säger insatschefen Mikael Berkesand.

Efter drygt 20 minuter urartade det på läktaren och flera smällare kastades in på planen. Ordningsvakter och polis tillkallades och efter överläggning valde man sedan att avbryta matchen.
Efter drygt 20 minuter urartade det på läktaren och flera smällare kastades in på planen. Ordningsvakter och polis tillkallades och efter överläggning valde man sedan att avbryta matchen.

Allt är anmält.

När matchen mellan Syrianska och AIK bröts startade polisen en utredning för att få fast kastarna. De hade inga besked om hur den assisterande domaren Daniel Wärnmark mådde, men de första rapporterna räckte för bedömningen:

Det rör sig om grov misshandel. Ett brott med en strafftid på ett till tio års fängelse.

– Vi är oklara över om det blir en permanent skada av det här, säger polisens insatschef Mikael Berkesand och fortsätter:

– En pyroteknisk pjäs kastas in på en människa. Det är en stor skaderisk, så vi lägger det på grov misshandel. Sedan får vi se vad åklagaren vill ha det till.

Fem kameror

Starkaste kortet för att få fast de skyldiga är fem kameror som manövreras inifrån ett kontrollrum. När stämningen brusade upp vred en polis på en joystick så att gärningsmännen filmades.

Men i går kväll var materialet inte granskat, så polisen visste inte ens från vilken läktare smällarna kastades.

– Jag har fått olika uppgifter från olika håll. Mycket verkar vara tolkningsfrågor. Vad man såg och vad man tror sig ha sett. Det är svårt att göra bedömningar av allt, så just nu har vi inga åsikter, säger Berkesand.

När hoppas ni ha identifierat de som kastade?

– Det kan jag inte säga. Det hanteras som vilket polisärende som helst. Det blir högre medialt tryck, men det är inget vi tar hänsyn till.

Ska granska filmerna

Utöver vittnesmålen och de fem kamerorna tänker polisen samla in det sändande bolagets bilder från incidenten.

– Vi granskar Canal plus-bilderna också eftersom vi utreder brott. Det är bäst för att göra ett rättvist och bra jobb, säger Berkesand.

Vilken sorts skott det rör sig om?

– Vet inte. Det får utredningen visa. Det enda jag vet är att det kastades in knallskott och att en domare fått dem i närheten av sig.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN