Är expert – på att knäcka AIK

FOTBOLL

Asper har hållit nollan sex matcher mot sin gamla klubb: ’Inspirerande’

Foto: SUPERNOLLA I dag möter Mattias Asper sin gamla klubb AIK för nionde gången i allsvenskan. Sedan han lämnade laget har han lyckats hålla tätt mellan stolparna – i sex matcher.

Sedan han lämnade AIK har han blivit expert på att knäcka laget.

Mattias Asper har mött AIK åtta gånger i allsvenskan och hållit nollan i sex av dem.

– Det är inspirerande att möta dem och alltid kul att komma till Råsunda, säger målvakten.

Förra våren stred guldlaget AIK för en lyckad säsongspremiär hemma mot Mjällby. Till sommaren var bortamötet en chans att klättra över bottenstrecket.

Båda gångerna stod Mattias Asper i vägen och höll nollan.

Har studerat Bangura

Till dagens möte har målvakten studerat Mohamed Bangura för att ha koll på största hotet.

– Jag har sett några matcher med honom, men inte gått in i detalj än. Han är en irrationell spelare som gör mycket på egen hand, men jag har lite känsla för hur han gör, säger Asper.

Rent statistiskt borde det vara 75 procents chans att Asper snuvar Bangura och de andra på mål i dag. Sedan målvakten lämnade AIK har han mött klubben åtta gånger i allsvenskan. Två gånger har han förlorat, de övriga sex har han hållit nollan i.

– Det är ett bra facit. Det är alltid inspirerande att möta bra och stora lag, så det kanske är därför. Men mycket är tillfälligheter, säger han.

”Alltid svårare inåt”

Hur gör man lättast mål på dig?

– Jag brukar säga att det gäller att skjuta stenhårt i krysset. Då går den in. Jag ser inte något som är svagt och starkt hos mig själv, men jag kommer göra vad jag kan för att slippa släppa in mål.

AIK tror att luckan finns mellan benen. Har de rätt?

– Ja. Där brukar det finns luckor. Men då måste man komma tillräckligt nära. Just mellan benen är ett besvärligt ställe.

Det är alltid svårare med en rörelse inåt än utåt. Det ser man också i hockey.

ARTIKELN HANDLAR OM