Larsson: Har man gjort en dålig match blir man orolig

1 av 2
FOTBOLL

Erik Hamrén har aldrig valt samma startelva två matcher i rad.

Totalt 26 förändringar från kvalomgång ett till kvalomgång åtta.

Spelarna står bakom förbundskaptenen – men medger:

– Har man gjort en dålig insats blir man orolig och tänker att ”fan, nu kanske jag inte lirar nästa match”, säger Sebastian Larsson.

Foto: Sebastian Larsson är en av dem som åkt ut och in i startelvan under kvalet.

De många olika startelvorna beror också på skador och avstängningar men ungefär lika vanligt är att Erik Hamrén petar eller byter positioner på folk till höger och vänster.

Behrang Safari åkte ut ur startelvan efter inkastet mot Holland och är nu helt borta från truppen. Ett liknande öde drabbade vänsterbackskollegan Oscar Wendt.

”Inga problem”

Kim Källström bänkades i EM-kvalpremiären mot Ungern, hans ersättare Pontus Wernbloom gick från fyra raka starter – till fyra raka bänkar.

– Man kan inte göra så mycket. Jag gjorde en dålig match, och nu är man här. Jag försöker göra det omöjligt för Erik att inte spela mig, säger Wernbloom som inte gett upp.

Emir Bajrami inledde kvalet som ordinarie men satt på läktaren senast – Rasmus Elm var knappt aktuell för truppen tidigare, nu är han en trolig startman.

Sebastian Larsson och Ola Toivonen är andra spelare som åkt ut och in i startelvan.

– En petning accepterar man väl aldrig, det gäller att respektera den, säger Ola Toivonen.

Sebastian Larsson som fick nöta bänk senast mot San Marino:

– Jag respekterade Eriks beslut men tyckte jag att jag skulle petats? Nej. Men han är förbundskapten så det är inga problem, säger Seb.

”Viktigt med stomme”

Enligt spelarna visar de många förändringarna att konkurrensen i truppen är hård vilket beskrivs som positivt.

– Då är det enklare att göra byten om det inte stämmer för någon i en match eller under en period. Man vet att man inte har råd med alltför många dåliga matcher, säger Sebastian Larsson.

Gör det inte att man blir rädd att misslyckas?

– Den situationen måste vi klara. På den här nivån har de flesta en konkurrenssituation i sitt klubblag. Det är snarare för att hålla oss på tårna. Men självklart, har man gjort en dålig insats blir man lite extra orolig och tänker att ”fan, nu kanske jag inte lirar nästa match”.

Ja, alla pratar ju om att kontinuitet är så viktigt.

– Visst, men jag tror mer på kontinuitet i en trupp. Stommen har sett ganska liknande ut under det här kvalet. Jag tror att det är viktigt. I ett landslag är det så långt mellan matcherna och formen går upp och ner, då blir det olika startelvor i bland. Så länge alla i gruppen vet vad de ska göra tror jag det räcker, säger Sebastian Larsson.

”Skön stämning”

Enligt Ola Toivonen har inte stämningen påverkats negativt av den tuffa konkurrensen, däremot kvaliteten på vissa träningar.

– Det är alltid skön stämning här du vet, mycket skoj och show. Och Erik har bra träningar, högt tempo.

I bland kan det bli lite för högt för att kvaliteten ska sitta där, alla vill ju visa att de ska spela, säger Toivonen.

ARTIKELN HANDLAR OM