”Vi har dansat och hoppat och sjungit tillsammans”

avHenrik Lundgren

Nya lagsammanhållningen bakom bronssuccén enligt Lotta Schelin

Foto: Anders Deros

LANDVETTER. Sammanhållningen i truppen låg bakom VM-bronset. Samtliga spelare har vågat ta för sig.

– Vi har haft en jättespeciell lagkänsla, det har varit avgörande på alla sätt och vis. Så har det inte varit på tidigare mästerskap, säger Lotta Schelin.

Halsen värker, förkylningen har tagit på hennes krafter. Men Lotta Schelin strålar av lycka när hon kliver ut från Landvetter flygplats VIP-loge.

– Jag var så rädd att förkylningen skulle dra mig neråt, men på något sätt har jag lyckats få fram energi för de sista tre matcherna. Då får det vara värt att det lär ta ett tag att bli frisk nu, säger hon.

Hon var varit strålande genom hela turneringen, och hyllats över hela världen - trots att målproduktionen i viss mån har saknats.

– I sin helhet så har det här varit mina bästa landskamper, från träningsmatchen mot Mexiko inför turneringen. Det är helt fantastiskt att kunna säga det, och jag känner mig verkligen jättenöjd.

”Damfotbollen har nått en helt ny nivå”

VM-turneringen är över, och hela fotbollsvärlden är eniga om att det var en fantastisk sådan.

– Så är det ju, damfotbollen har nått en helt ny nivå, både spel- och organisationsmässigt. Det har inte varit några stora siffror i någon match, det är mycket jämnare och fler lag är med i världstoppen. Vilket visar hur jäkla stort vårt brons är, så jäkla tufft.

Nästa turnering är OS i London nästa sommar, och Schelin har stora förhoppningar.

– Det gäller att vi rider vidare på den här vågen, och bygger vidare på den spelartrupp vi har.

”Har inte varit så tidigare”

Vad är orsaken till att ni nu plötsligt lyckas prestera så mycket bättre?

– Sammanhållningen i truppen. Det bara klickade under lägret i Stenungsund, och det har varit avgörande på alla sätt och vis. Vi har dansat och hoppat och sjungit tillsammans, ingen har känt sig hämmad. Så har det inte varit under tidigare mästerskap.

Men hur lyckades ni ändra på det nu då?

– Vi pratar mycket mer, vi har ett öppet forum så alla får komma till tals. Alla har känt sig trygga och vi har vetat att alla kommer att jobba för laget in i det sista. Sen har alla våra danser i bussen och på arenan och i omklädningsrummet skapat den här känslan också.