Fälls av förbundet – kallar till krismöte

Ogiltigförklarar AIK FF:s och AIK Fotboll AB:s beslut att utse Segui till ordförande

Johan Segui.
Johan Segui.

Svenska Fotbollsförbundet ogiltigförklarar AIK FF:s och AIK Fotboll AB:s beslut att utse Johan Segui till ordförande.

Nu kallar AIK:s styrelse till krismöte.

– Vi behöver prata ihop oss, säger styrelseledamot Mattias Grundström.

Sportbladet har tidigare berättat om den eventuella intressekonflikt Johan Seguis många roller inom AIK skulle kunna utgöra.

En motion till AIK FF:s årsmöte röstades ner med tillägget att rättsläget skulle utredas närmare.

Ärendet har sedan två månader legat på Svenska Fotbollförbundets styrelses bord.

I dag kom alltså beslutet som fäller Segui och AIK:

”Förbundsstyrelsen beslutar att bifalla överklagandet på så sätt att AIK Fotbollsförenings beslut den 5 mars 2015 att välja Johan Segui till ordförande i föreningen och AIK Fotboll AB:s beslut den 12 mars 2015 att välja Johan Segui till ordförande i bolagets styrelse förklaras ogiltiga”, skriver SvFF.

Lämnade in överklagan

Bakgrunden är att före detta AIK-ordföranden, advokaten Johan Strömberg tillsammans med supportern och aktieägaren Joakim Helbig, lämnade in en överklagan till SvFF:s styrelse 23 mars.

De menar där att valen av Johan Segui som ordförande för AIK FF och AIK Fotboll AB bör ogiltigförklaras.

”Sammanfattningsvis har de överklagade besluten skett i strid med RF:s och SvFF:s regelverk och ska därför ogiltigförklaras”, skriver Strömberg och Helbig.

Enligt SvFF:s och RF:s stadgar får styrelseledamot/ordförande inte vara arbetstagare i egna föreningen eller idrottsAB:t.

Strömberg och Helbig påpekar att Segui är anställd som vd i AIK Merchandise AB, ett helägt dotterbolag till AIK Fotboll AB.

Strömberg/Helbig skriver vidare att Segui dessutom sitter i AIK Fotboll AB:s ledningsgrupp samt är chef för affärsområdet service som innefattar säkerhet, SLO-ansvarig, arrangemangsansvarig, biljetter och årskort.

”För denna tjänst erhåller han lön genom dotterbolaget AIK Merchandise AB”, skriver Johan Strömberg och Joakim Helbig.

Ska ha tagit tjänstledigt

AIK har svarat genom styrelseledamöterna Mattias Grundström och Petter Lindfors, som menar att förutsättningarna var kända för årsmötet genom motionen som var uppe till diskussion. Ändå röstade medlemmarna fram Segui till ordförandeposten.

”AIK Fotboll anser att det skulle vara en mycket olycklig utveckling om föreningsinterna motsättningar regelmässigt blir föremål för prövning hos SvFF. Som långtgående huvudregel måste beslut fattade av en förenings högsta beslutande organ, årsmötet, respekteras. Det följer av den demokratiska processen”.

Dessutom är Johan Segui sedan 11 maj tjänstledig från sin anställning i AIK Merchandise AB, hävdar Grundström och Lindfors:

”Under tjänstledigheten utgår ingen lön och Johan är självklart helt befriad från sina arbetsuppgifter. Dessa övertas och utförs tills vidare av butikschefen i AIK Merchandise AB, av styrelseordföranden för AIK Merchandise AB samt av VD för AIK Fotboll AB. Tjänstledighet och arbetsbefrielse varar under den tid som Johan är förtroendevald inom AIK Fotboll. Johan har alltså i realiteten lämnat sin anställning under den period som han är förtroendevald inom AIK Fotboll”.

AIK Fotboll AB ska även utlysa en extra bolagsstämma där styrelsen tänker föreslå att Johan Segui blir avlönad som arbetande ordförande:

”Styrelsen för AIK Fotboll AB kommer att rekommendera bolagsstämman att arvodera styrelseordföranden samt säkerställa att denne får ett tydligt formulerat uppdrag. Uppdragets innehåll kommer att skilja sig från de arbetsuppgifter Johan haft tidigare, dessa kommer även framöver att utföras av andra personer”.

Håller extra möte

Men SvFF gick alltså på de klagandes linje, därmed står AIK för närvarande formellt utan ordförande i föreningen och aktiebolaget.

AIK har fram till 12 juni på sig att överklaga beslutet till idrottens högsta juridiska instans, Riksidrottsnämnden.

Huruvida det kommer ske kan styrelseledamot Mattias Grundström inte svara på när Sportbladet når honom.

– Det här är fortfarande en pågående process, frågan är inte avgjord i och med förbundets beslut.

Kommer ni att överklaga?

– Det är inte omöjligt. Men till att börja med ska vi samla styrelsen och prata ihop oss innan vi går vidare och kommunicerar ut exakt hur vi ska gå tillväga härnäst.

När ska ni ha möte?

– Sannolikt i morgon lördag eftersom det är match på söndag.

Har ni en plan?

– Eftersom vi kalkylerat med det här som en möjlig utgång så har vi en beredskap.

Vad säger ni till fans som kanske blir oroliga över denna turbulens?

– Turbulens är ju tyvärr inte jätteovanligt i AIK. Men vi känner att vi har kontroll på situationen, säger Mattias Grundström.

Sportbladet har sökt Johan Segui, utan framgång.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.