’Tråkigt om alla spelar utomlands’

Uppdaterad 2015-04-13 | Publicerad 2015-04-11

Affischnamnen har lämnat Sverige – bra för blågult, sämre för allsvenskan

Inte ett utlandsproffs i trupperna till VM 2003 och EM 2005.

Sedan dess har flera av landslagets främsta spelare lämnat de svenska klubbarna.

Till fördel för landslaget, men sämre för damallsvenskan.

– Det är klart att det ­optimala hade varit om vi alla var i damallsvenskan för att marknadsföra den, säger Caroline Seger.

Experten tippar utgången av damallsvenskan

I helgen kickar damallsvenskan i gång.

Men i den svenska serien heter inte de allra största stjärnorna Lotta Schelin, Nilla Fischer, Caroline Seger och Kosovare Asllani.

Affischnamnen kommer från andra nationer som ­Rosengårds Marta (Brasilien) och ­Anja Mittag (Tyskland).

Ser man till utvecklingen har den skjutit fart de senaste tio åren, inte minst efter Lotta Schelins flytt till franska Lyon. När Caroline S­eger spelade sitt första mästerskap 2005 fanns det inte ett enda utlandsproffs i truppen. I den uppställning som startade mot Danmark, en tänkt VM-elva, i onsdags hör sex spelare hemma i utländska proffsklubbar.

Bra för landslaget, på­pekar stjärnorna.

”Tappar inte värde”

– Vi som spelar utomlands får en helt annan erfarenhet och en annan upp­levelse. Vi får intryck från andra fotbollskulturer och det kan jag inte se som ­negativt, säger Lotta Schelin.

Urholkar det allsvenskan?

– Just nu är allsvenskan ganska fylld av utlänningar där många håller en hög ­nivå, så det känns inte som att allsvenskan tappar helt i värde heller. Det som kan vara lite problematiskt är att vi har kanske kring 70 utlänningar i allsvenskan och var får då talangerna plats, det är mer intressant att diskutera än att vi försvinner.

Caroline Seger trycker också på de positiva effekterna:

– Jag tror att det bara är positivt för svensk fotboll. Lotta har lyckats fantastiskt och tagit stora steg, Nilla Fisher likadant. Det hjälper oss förstås i landslaget, ­säger Caroline Seger.

”Sverige är starkare”

Landslagsprofilen Sara Thunebro har spelat i Tyskland i flera år, men är till­baka i allsvenskan igen och laddar för säsong med sitt Eskilstuna United.

– Man skulle vilja ha våra bästa spelare hemma i damallsvenskan men jag tror att det är positivt för landslaget och svensk fotboll, säger hon och lägger till:

– Det skulle vara tråkigt om alla landslagsspelare spelat utomlands, men nu tycker jag att det är en bra mix.

Merparten av Sveriges utlandsproffs spelar just nu i den franska ligan i PSG, Montpellier och Lyon. Lotta Schelin tycker att det franska ligan utvecklats men rankar andra ligor fortsatt högre.

Som den svenska.

– Vi har en bra liga i Frankrike, ser man till jämnheten är nog Tyskland och Sverige starkare, säger Lotta Schelin.

Experten tippar utgången av damallsvenskan