IFK Göteborg: Fortsatt förtroende för Mats Gren

Kommenterar uppgifterna från Offside: ”Vi gör utvärdering efter säsongen”

GÖTEBORG. IFK Göteborg kommenterar nu uppgifterna och anklagelserna som förs fram mot Mats Gren i en granskning av fotbollsmagasinet Offside.

– Jag har förtroende för Mats Gren på samma sätt som jag har för Poya (Asbaghi) och andra i föreningen, säger klubbdirektören Max Markusson till Sportbladet.

Vid midnatt publicerade Offside en omfattande granskning om Mats Grens fyra år som sportchef i Göteborg. 

Reportaget beskriver bland annat hur Mats Gren ska ha sökt klartecken och stöd från huligangrupperingen Wisemen kring att värva hem anfallaren Gustav Engvall.

Mats Gren svarar via sms till Sportbladet att han vill avvakta med att svara på frågor kring Offsides artikel.

Klubbdirektören Max Markusson, som tillträdde tjänsten som högste ansvarig tjänsteman i IFK Göteborg i början av juni, säger till Sportbladet:

– Jag har inte läst hela reportaget än. Det jag tagit del av och vad jag har hört så är det rätt mycket spekulationer och hörsägen.

För IFK Göteborg en aktiv dialog med Wisemen och andra huligangrupperingar?

– Nej, det har jag inte upplevt under min korta tid hittills i IFK Göteborg. Jag har blivit uppvaktad av ett antal olika supportrar, men jag har inte träffat dom. Generellt tycker jag det är positivt med en supporterdialog.

– Vi är en medlemsstyrd förening och det gör att man kan påverka genom att rösta fram en styrelse på årsmötena. Sedan driver vi verksamheten utifrån direktiven från styrelsen, inte utifrån vad som till exempel skrivs i sociala medier.

Hur ser du på att klubbens ordförande och andra styrelseledamöter de facto haft flera möten med de här grupperna?

– Jag har ingen åsikt om hur de gjorde där och då. De kände väl att det var lämpligt vid det tillfället.

Skulle samma sak kunna hända i dag?

– Det är en spekulativ fråga.

Ska supportrar få godkänna en värvning av en spelare, som med Gustav Engvall?

– Man ska inte se det som att de godkände eller inte godkände värvningen av Gustav Engvall. Som jag förstått det i Engvallfallet var det var naturligt från Grens sida att känna av stämningen, inte för att söka ett godkännande. Det låg både i klubben och Engvalls intresse att känna hur landet låg innan man fattade ett definitivt beslut. Men jag tolkar det inte som avgörande.

– Som jag förstått det gick frågan ut brett ut via vår SLO till supporterförgreningarna. Det var en ganska speciell situation med tanke på hur uppbrottet mellan Engvall och IFK Göteborg varit tidigare. Hur det sedan gick till när dialogen fördes får vi ta med Mats Gren när allt har lugnat ner sig. Nu har vi en viktig match mot Häcken i dag och framför allt på torsdag mot AIK och det är där vårt fokus ligger just nu, säger Max Markusson.

– Mats Gren står inte anklagad för något brott. 

Hur är ditt förtroende för Mats Gren?

– Inget har hänt där. Han är fortsatt sportchef och jag har förtroende för honom på samma sätt som jag har för Poya (Asbaghi) och andra, säger Markusson.

Offside tar även upp hur Gren är och agerar mot spelarna och återger hur kan kommenterar dem inför andra. Hur ser du på det?

– Jag får återkomma om det när jag läst hela reportaget och pratat med Mats Gren mer i detalj.

– Det gäller både Mats Gren och andra kring klubben – efter säsongen kommer vi utvärdera jobbet som genomförts. Det finns många delar i den utvärderingen, både faktiska resultat och de mjuka värdena kring hur vi vill uppfattas och hur vi ska agera.

Har du haft något längre snack om den här granskningen med Mats Gren?

– Ja, det är klart jag har pratat med Gren. Vi kommer titta på det om det är något vi ska reagera på eller bemöta. Men det är prioritet två i dagsläget, säger Max Markusson.

Fotnot: Sportbladet har även sökt IFK Göteborgs ordförande Mats Engström för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.