Herrlandslaget i fotboll

Svenske VM-hjälten redo för comeback

Jakob Johansson: ”Spelar med reservlaget mot Guingamp på fredag”

Av: 

Michael Wagner

Jakob Johansson tillbaka i träning med nya klubben Rennes

Foto: Rennes

FOTBOLL

Fotbollslandslaget har haft en tuff vecka.

Men här är en glädjande nyhet för Blågult: Jakob Johansson, 28, är redo för comeback.

– Jag hoppas få 90 minuter när Rennes reserver möter Guingamp på fredag, säger han i en intervju med Sportbladet där han även avslöjar hur rehabträning hos blivande världsmästarna tog honom på rätt väg tillbaka.

Först gjorde han målet mot Italien som i slutändan tog Sverige till VM, men i bortareturen på San Siro 13 november drog han sönder främre korsbandet i vänster knä och det gjorde att Jakob Johansson missade mästerskapet i Ryssland i somras.

Nu, drygt tio månader efter skadan är mittfältaren tillbaka på planen i sitt nya klubblag, franska Rennes.

– Jag körde första träningen för fullt med laget för någon månad sedan. Första veckorna tränade jag inte för fullt hela veckorna men nu har jag gjort det den senaste tiden, säger Johansson till Sportbladet.

Dags för match

I förra veckan fick han delvis känna på matchspel.

– Vi spelade en internmatch, 2x30 minuter, A-lagsspelare mot reservlaget. Det var ett jättebra test för mig och det kändes bra, men ovant.

Hur reagerade knät?

– Under matchen varken tänkte jag på det eller kände av det. Efteråt var knät ganska stelt, det kändes att jag hade frestat på det. Men det är som träningsvärk när man belastar en del som man inte använt på det sättet på ett långt tag.

– Ju fler matcher jag spelar desto mer kommer knät vänja sig.

När kan du bli aktuell för ligaspel?

– Inom ett par veckor hoppas jag. Jag ska spela en reservlagsmatch på fredag mot Guingamp. Förhoppningsvis får jag 90 minuter och ett annat tempo och intensitet som man inte riktigt får i vanlig träning, säger Jakob Johansson.

Tvingades backa i rehaben

I början av maj kunde Sportbladet avslöja att Jakob Johansson skulle missa VM sedan mittfältaren tvingats ta ett par steg tillbaka under den pågående rehaben.

Misströstade du någon gång att du skulle kunna komma tillbaka?

– Nej, men det är klart att jag ville komma tillbaka så fort som möjligt. Men det var svårt att veta när jag var på rätt väg och vilken smärta som var bra och vilken som var dålig.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

– I maj hade det känts lite sämre ett tag, i någon månad, och jag la om träningen en hel del. Det kändes lite som att börja om på noll. Musklerna runt knät var inte tillräckligt starka.

Som åskådare fick han uppleva hur hans dåvarande klubb, AEK Aten, blev grekiska mästare under våren, men förlängde inte kontraktet och i början av juni blev han klar för Rennes.

Den franska klubben hade direkt en plan för hur landslagssvenskens rehab skulle skötas på bästa sätt.

Tränade hos blivande VM-ettan

Jakob Johansson skickades till franska fotbollsförbundets och landslaget, Les Bleus, högkvarter Clairefontaine, sydväst om Paris i början av juni.

– Det var lite lustigt för första dagarna jag var där så var franska landslaget  fortfarande kvar på sitt läger innan de åkte på VM. Jag såg dem passera förbi några gånger. Jag var där i tre veckor och rehabade med andra skadade franska spelare från olika nivåer i ligan och något utlandsproffs.

– Det var ett rehabteam som jobbade med oss. Det var ingen semester direkt.

Hur var det att följa VM sedan och Sveriges framgångar?

– Eftersom jag redan tidigare hade varit inställd på att jag inte skulle hinna bli klar till VM så kände jag att jag kunde följa det som en supporter och inte som någon som var bitter över att han inte kunde vara med. Självklart var det surt, men jag hade lagt det åt sidan, säger Jakob Johansson.

– Landslaget stod för en fantastisk bedrift under VM. Det var väldigt imponerande. Jag gladdes med dem.

Vad tycker du om landslagets två senaste matcher (förluster mot Österrike och Turkiet)?

– Förväntningarna är ganska höga på dem efter urladdningen i somras. Det är inte lätt att upprepa det direkt. Flera spelare fick extra ledigt efter VM och ligger inte helt i fas än och några saknades. Då kan det bli så här.

Vad tror du om chanserna för landslaget att nå upp till samma nivå som i kvalet och under VM? 

Jag tror chanserna är goda. Det är till stor del samma spelare och hela laget förstår hur Janne (Andersson) vill spela. Jag tror kontinuitet talar för bra resultat i framtiden. Och så klart att det redan finns så mycket kvalitet i gruppen, säger Jakob Johansson.

Ligaspel och Europa League

Själv ska han stegra sin nivå efter reservlagsspel med matcher i Ligue 1 och Europa Leagues gruppspel med Rennes.

– Det är fullt möjligt att vi kommer rotera laget lite mer med tanke på hur många matcher vi har och det är ingen nackdel för mig. Jag behöver så mycket speltid som möjligt.

Funderar du kring en återkomst i landslaget för dig?

– Mitt fokus kring mig själv nu handlar om att komma tillbaka i samma fysiska nivå som jag hade innan skadan. Sedan är det viktigt att komma igång och spela matcher för att hitta tillbaka till den spelare jag var. Skulle det leda till att jag blir aktuell för landslaget igen så är det verkligen en bonus, säger Jakob Johansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Bank: Turkiet skickade Sverige ner i källaren

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Jakob Johansson

Janne Andersson

AEK Aten

Sportbladet Voice