Tränade laget efter kaoset: ”Hittar på uppgifter”

avDaniel Sörensen, Per Bohman, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Efter kaoset i IFK Göteborg ledde Poya Asbaghi lagets träning som vanligt under dagen.

Efteråt mötte han journalisternas frågor om den turbulenta tiden i klubben – och de påstådda uppgifterna om att han skulle få sparken.

– Det blev en artikel efter matchen mot Trelleborg där man säger att jag ska avgå. Samma journalist hittar på uppgifter om att jag har fått sparken. Ska det gå så långt att man hittar på information för att förstärka sin tes?, säger han.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi på plats på Kamratgården.

Måndagskvällen var turbulent för IFK Göteborg. Först avslöjade Göteborgsposten att tränaren Poya Asbaghi skulle få sparken, men bara några timmar senare skickade föreningen ut en ”kraftig dementi” och tillbakavisade alla uppgifter.

Mötte pressen efter passet

Under tisdagen genomförde Blåvitt en träning på Kamratgården. Den leddes – precis som IFK Göteborg aviserat – av Poya Asbaghi och hans assisterande Alf Westerberg.

– Jag har inga problem när någon kritiserar mitt arbete. Folk har rätt att föra fram kritik. Men jag tycker att det är olyckligt att den här branschen fungerar så att om en journalist efter en match tycker att jag ska lägga ned så blir det så viktigt för den personen att visa att den har rätt. Det trumfar allt för den personen, till och med trovärdigheten, säger Poya Asbaghi efter träningen.

– Det blev en artikel efter matchen mot Trelleborg där man säger att jag ska avgå. Samma journalist hittar på uppgifter om att jag har fått sparken. Ska det gå så långt att man hittar på information för att förstärka sin tes? På det sättet tycker jag att man kan hantera det bättre. Framför gärna kritik, men kom inte och följ upp det med “hitte-på-fakta” för att du ska få bekräftelse, fortsätter han.

”Kan man inte ha mer respekt?”

Poya Asbaghi valde sedan att bemöta den kritik som Sportbladets Robert Laul riktat mot honom i en krönika. Han var märkbart irriterad över att Laul skriver att Asbaghi så här långt i sin karriär ”... är en bluff som fotbollstränare”.

– Han får jättegärna uttrycka kritik gentemot mitt arbete, men på nåt sätt har det eskalerat till någon sorts personlig grej. Jag har träffat alla journalister som skriver om Blåvitt här på Kamratgården, han är den enda som inte har varit här. Han står på avstånd och pratar om att jag är en slags bluff, och hittar på information om mitt arbete i de tidigare klubbarna jag varit i. Det är den värld vi lever i, men va fan kan man inte ha lite mer respekt för?, säger han.

Hur ser du på GP:s uppgifter om att du ska vara på väg bort?

– Det är en bra fråga. Det hänger ihop. Det är samma journalist som skriver efter Trelleborg att jag borde gå som hittar på att jag gått. Det är ingen tillfällighet, det är att förstärka sin tes. 

Men hur ser du på de faktiska uppgifterna?

– Det har redan sagt nej till, vad ska jag mer säga?

Hur reagerade du?

– Det är inte att jag reagerar. Det blir väldigt mycket uppståndelse. Jag får tusen samtal från vänner och familj och så måste man förklara det för dom. Det är klart att det i slutändan kan påverka många saker i vår process och det får vi leva med. Jag tycker det är normalt så länge det är kritik. Så länge man utvärderar och säger: här brister det. Men att hitta på som GP gör att jag fått sparken eller som i Lauls fall hitta på saker som person och kalla mig bluff....då är det personligt nästan.

Förklarar tabellplaceringen

Asbaghi fick frågor av den samlade pressen hur det kommer sig att IFK Göteborg har hamnat på den tabellplacering som de har gjort.

– Vi tippades inför säsongen som tia-nia och vi ligger tolva. Det betyder att det finns saker som vi målade upp inför säsongen som inte riktigt har blivit som vi tänkt oss. Det är inte så långt från den verklighet som vi målat upp inför säsongen, säger han.

– Det handlar om rotation i en klubb, många nya spelare och på det tryck som det är på en sån klubb som Blåvitt. Det är tufft för många lag att hantera.

Sportbladets Robert Laul gav under eftermiddagen sin syn på IFK-tränarens reaktion:

– En rutinerad tränare besvarar kritik från media genom att leverera resultat i matcher samt åstadkommer en sportslig utveckling, säger Aftonbladets krönikör Robert Laul.

Poya Asbaghi sa under tisdagen att han undrade om Robert Laul hade något personligt mot honom. Det kommenterar Sportbladets medarbetare på följande sätt:

– Absolut inget personligt. Poya är sympatisk och en lovande, ung tränare. Jag önskar honom all lycka med livet och karriären. Men vi måste kunna diskutera det som händer på planen.

– Varför får Robin Söder inte mer hjälp på topp? Vilken intern debatt föregick besluten för Blåvitts stora kursändring? På vilket sätt har Poya utvecklat Blåvitt? Vad talar för att något verkligen kommer bli bättre 2019? Det här är viktiga frågor för alla som bryr sig om Blåvitt, anser Robert Laul.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM