– Vad ska jag där och göra?

FOTBOLL

Sundhage talar ut om Bush-bojkotten

Han må vara världens mäktigaste man.

Men Pia Sundhage står fast vid sitt beslut att nobba ett besök hos George W Bush.

– Vad ska jag där och göra?, säger hon.

Vita huset är redo att hylla USA:s svenska förbundskapten för OS-guldet. Alla guldmedaljörer kommer att bjudas dit för en hyllningsvisit i oktober. Men Pia Sundhage tackar nej och åker inte med det amerikanska damlandslaget i fotboll. För Sportbladet bekräftar den 48-åriga guld-tränaren att hon inte har en tanke på att åka dit. 

– Jag är inte intresserad och tycker inte att det är roligt, säger hon.

Pia Sundhage har aldrig gjort någon hemlighet av att hennes politiska hemvist är långt till vänster.  

”Det var lite speciellt för en gammal kommunist som jag att komma till USA”, sa hon i en intervju för några år sen. 

– Men jag beundrar amerikanernas framåtanda, säger hon samtidigt.

”Många som ringt”

När Sundhage nu väljer att tacka nej till Bush och Vita huset kan det tolkas som ett politiskt utspel mot Bushs högerpolitik och även den amerikanske presidentens åsikter kring homosexuella.

– Ja, det är många som har ringt och undrat i dag, det har varit ett himla liv på tidningarna, och man kan ju se mitt nej som ett uttryck för det, för något ideologiskt, säger Sundhage.

Bland annat med tanke på att hon med största sannolikhet kommer att jobba kvar som amerikansk förbundskapten vill hon dock inte säga något mer i den vägen.

– Jag vill inte komma med något utlåtande. Jag väljer att inte säga något sådant. Det är nog för mig att säga att för mig är inte Vita huset någon intressant eller roligt plats. Vad ska jag där och göra?

”Inget påskrivet”

När det gäller förlängningen av kontraktet som förbundskapten fick Pia, som Sportbladet kunde avslöja, erbjudandet redan under guldfesten.

– Men inget är påskrivet och klart än.

Och du har inte fått någon fråga än från Svenska fotbollförbundet?

– Nej, jag har faktiskt inte det. Och jag är ärlig när jag säger att jag inte vet varför. Lagrell och Erlandsson (förbundsordförande och ordförande i EFD, Elitfotboll damer) är alltid jättetrevliga när jag träffar dem. Men någon förfrågan har jag aldrig fått. 

Sundhage skrattar och fortsätter:

– Just nu är jag väldigt nöjd som jag har det.