”Vi har något stort på gång”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-28

Mikael Lustig om unga Giffarna, vattenjympa och Hagbloms olycka

Utdömda av experterna, bortglömda av medierna och uträknade av konkurrenterna.

Gif Sundsvall fick i alla fall med en spelare i LAULS ELVA.

– Vi har något stort på gång, säger högerbacken Mikael Lustig, 21.

Robert Laul möter Gif Sundsvalls Mikael Lustig.

Och vem fan är Mikael Lustig, kanske någon tänker nu.

Kort resumé: åtta allsvenska matcher,

ordinarie i U21-landslaget och gjorde sin första och hittills enda A-landskamp under årets januariläger (mot USA).

Dessutom är han kompis med Djurgårdens anfallare Mikael Dahlberg och när vi träffas på långfredagen är Lustig på påskbesök i Stockholm hos sin gamle lagkamrat. De spelade tillsammans i Sundsvall säsongen 2006.

– Om Dahlberg vinner skytteligan? Nä nä, han säger själv att han ska spela mittback. Han tycker han är grym som mittback, säger Lustig.

Het bland storklubbarna

För den breda fotbollspubliken är den 189 centimeter långe högerbacken alltså relativt okänd. När han har synts i riksmedierna har det oftast handlat om att han är på väg att lämna ”Giffarna”. Djurgården, Rosenborg, IFK Göteborg, Öis – många klubbar har ryckt i Lustig senaste två åren.

Men det har aldrig gått så långt att han själv behövt ta ställning till en eventuell flytt – Sundsvall har nobbat de bud som kommit.

Har du vid något tillfälle tyckt att de borde ha släppt dig?

– Nä, det kan jag inte påstå. Det var väl nån gång när jag läste att en klubb – om det nu var Djurgården eller Göteborg eller vilka det var – ville köpa mig för fyra miljoner. Då började man tänka att ”fyra miljoner för mig, det är ju jävligt mycket”.

Hur känns det att vara värd mer än fyra miljoner?

– Helt okej (skratt).

En vacker dag är du värd betydligt mer.

– Det får man hoppas.

Hur som helst har du blivit kvar i Sundsvall trots att det funnits intresserade klubbar. Hur resonerar du kring din framtid nu?

– Ska jag lämna Sundsvall ska det vara för en klubb utanför Sverige. Men jag vill känna att jag är redo. Jag har siktat in mig på att stanna i Sundsvall den här säsongen, något annat vore dumt, säger Mikael Lustig som har kontrakt till och med 2009.

Fullmatade med självförtroende

Gif Sundsvall är nykomlingar i årets allsvenska och är det något deras nygamle tränare Per Joar Hansen lyckats med så är det att få spelarna att tro på sig själva. Mikael Lustig är fylld av optimism – trots att experter, medier och konkurrenter tippar Gif Sundsvall i botten tillsammans med en annan nykomling Ljungskile.

– Jag tror inte folk har så jättestor koll på vår trupp. Vi kan ha något stort på gång. Sundsvall har aldrig värvat så här mycket, det ger oss självförtroende. Vi har ett väldigt ungt lag med många spelare som vill framåt i karriären. Vi kommer inte bli det tråkiga Gif Sundsvall som många kanske tror, menar Lustig.

Gif Sundsvall har åkt upp och ner i seriesystemet så länge jag följt allsvensk fotboll. Senaste två säsongerna har föreningen tillhört superettan och haft stor omsättning på tränarsidan. I fjol fick till exempel nuvarande Ljungskile-tränaren David Wilson lämna efter bara 14 omgångar. Wilson som sedan tog upp Ljungskile i allsvenskan.

– Hos oss blev det lite kalabalik, minns Lustig och berättar att engelsmannens försäsong bestod av simning tre gånger i veckan.

Varför det?

– Ja, det kan man fråga sig. Han sa att det skulle vara bra för kroppen. Vi simmade två dagar och sedan var det vattenaerobic på fredagar. Det var lite annorlunda.

– David har en väldigt speciell ledarstil. I Ljungskile får han nog ha fria tyglar, han vill liksom leda hela klubben och vara med i varje beslut. I Sundsvall blev det en liten krock.

– Men som tränare tyckte jag jättebra om honom. Han kunde väldigt mycket fotboll, det var inget problem. Om det gått bra hade alla varit nöjda, när det inte gick bra letade alla fel hos tränaren.

Sedan tog Mika Sankala över, förde upp er i allsvenskan – och petades ner som andretränare bakom Per Joar Hansen. Hur kändes det?

– Resultaten Mika gjorde är helt fantastiska, han tog ju över när vi låg i botten. Samtidigt var det hans första år som tränare på den nivån. Nu får han en rutinerad person bredvid sig som kan visa hur det ska gå till. Jag tror det är bra för alla parter.

Vilken är Per Joar Hansens styrka?

– Man har respekt för honom när han ryter. Samtidigt går det att skoja och prata och fråga om man har funderingar. Han blir inte förbannad.

Blev Wilson det?

– Jag vet inte men… han körde väl mer på sitt sätt, det var det som gällde och så skulle vi göra. Nu är det mer öppet, säger Mikael Lustig.

Även om det mesta alltså är positivt i ”Giffarna” inför allsvenska comebacken så hände en tråkig sak i vintras. Klubbdirektören och eldsjälen Urban Hagblom skadades allvarligt i en bilolycka och är fortfarande sjukskriven.

– Han är nere och snackar med oss på träningarna i bland, men det kommer nog att ta ett tag innan han är tillbaka. Det är otroligt kul att se honom, det där kunde gått betydligt värre.

– Vi informerades om olyckan via SMS… fy fan, man blev helt kall i kroppen. Dagen efter fick vi reda på att Urban och hans familj hade klarat sig. Det gick någon vecka, sedan rullade allt på som vanligt igen. Då kan jag tänka att man tar livet för givet ibland, men det är väl så det är.

Morsa med järnkoll

Vi sitter på ett kafé på NK och kaffet är uppdrucket. Mikael Lustig berättar att han har idrotten i blodet.

– Morsan höll på med det mesta, farsan spelade division ett-fotboll och min tvillingsyster spelar innebandy. Det blir mycket sportsnack hemma. Morsan är nog den som ser mest fotboll på tv, hon kollar sjukt mycket (skratt).

Mikael gör sin fjärde säsong i Gif Sundsvall, fotbollskarriären började i Umeå-klubben Sandåkerns SK. Innan vi skiljs åt säger han:

– Att spela för Gif Sundsvall är stort för oss uppifrån. När jag spelade i Umeå åkte jag till Sundsvall bara för att få se allsvensk fotboll live. När man spelar för ”Giffarna” spelar man för hela Norrland.

Fyra snabba

Hur går det för Gif Sundsvall i år?

Vi har inte pratat om någon målsättning, bara att vi ska spela så bra fotboll som möjligt och hålla oss till det vi har sagt, då åker vi inte ut i alla fall.

Vilka vinner allsvenskan?

– Malmö FF. De har fått behålla stommen. Jag har pratat med en del spelare och de är väldigt nöjda med Roland Nilsson.

Vem vinner skytteligan?

– Petter Andersson. Har gjort många mål under försäsongen. Han kommer att vara med däruppe.

Vem är allsvenskans bästa försvarsspelare?

– Jag är väldigt imponerad av Behrang Safari. Och Mattias Bjärsmyr. Någon av dem två.

Analysen

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Den klart svåraste intervjun att göra i den här serien. Jag har dålig koll på Gif Sundsvall eftersom de kommer från Superettan. Dessutom är Mikael Lustig en ny och färsk spelare. Jag ansåg inte att det var relevant att ta med för mycket om hans enda match i landslaget, eftersom han är en bra bit bakom till exempel Fredrik Stoor. Men det är en trevlig och snäll kille. Jag fick fokusera intervjun på den positiva stämning som verkar råda i Sundsvall inför comebacken. Den smittade av sig på mig, jag tror inte Giffarna åker ur i år.

Fakta:

Namn: Mikael Lustig.

Född: 13 december 1986.

Nationalitet: Sverige.

Position: Mittback.

Karriär: 2005-? Gif Sundsvall, 8 matcher, 2 mål.

Landskamper: 1 A, 9 U21.

Följ ämnen i artikeln