Svenska stjärnor i skandalmatch

Publicerad:
Uppdaterad:

Groningen-Ajax uppskjuten efter läktarbrand

1 av 8 | Foto: Viasat Sport
Läktaren utrymdes efter brand. Groningens Marcus Berg tog skydd vid spelargången.

Minst tre människor skadades och panik utbröt inför svenskmötet Groningen-Ajax i den holländska ligan.

Inkastade toalettrullar började brinna, och tände i sin tur på läktaren. Hundratals åskådare fick i panik hoppa in på planen för att undkomma den giftiga röken.

Matchen spelas inte under söndagen.

Det var Groningen-supportrarnas tifoarrangemang som gick totalt fel, och skapade stort kaos precis innan matchstart i Groningen. Ett stort antal toalettrullar kastades in ett par minuter innan spelarna kom in på planen, och på något sätt började några av dem brinna. När spelarna sen äntrade planen kastades tusentals rullar in, och på bara några sekunder brann det kraftigt på den nedre delen av hemmasupportrarnas kortsida.

Rökutvecklingen var oerhört kraftig, och folk flydde uppför läktaren. När det tog stopp där hoppade hundratals människor över staketet för att fly in på planen i stället, och komma undan lågorna och röken.

– Helt plötsligt började det brinna jättemycket. Folk försökte fly i panik, säger Groningens Fredrik Stenman, som på grund av sin ljumskskada fanns på plats på läktaren, till TT.

50-tal utbrända stolar

Brandkåren behövde en dryg kvart för att ta sig till arenan, och tv-bilderna visade i stället en ensam vaktmästare som försökte släcka elden med en trädgårdsslang. Samtidigt låg rök- och brandskadade människor på gräsmattan, och minst två av dem bars ut på bår av sjukvårdspersonal.

Spelarna, bland andra svenskarna Marcus Berg, Kennedy Bakircioüglu och Rasmus Lindgren fick först backa tillbaka in i spelargången, men fortsatte efter ett tag in under arenans innandöme.

”Ser helst att vi inte spelar”

20 minuter efter att branden utbröt hade brandkåren fått ordning. Ett femtiotal helt utbrända stolar på ena kortsidan vittnade om kaoset.

– Jag ser helst att vi inte spelar matchen i dag, sa Groningens tränare Ron Jaans enligt holländska nyhetsbyrån ANP.

Jaas fick som han ville. Strax före klockan 16 kom beskedet att matchen skjuts upp.

Ny matchdag är inte bestämd.

Publicerad: