Fotboll

Agenterna: Det är helt orimligt – lägg ner elitlägret i stället

Av: 

Erik Karlsson

FOTBOLL

Orimlig åldersgräns, men en viktig debatt.

Så sammanfattar spelaragenten Patrick Mörck Stefan Lundins utspel. I stället föreslår han en annan drastisk förändring i svensk talangutveckling.

– Vi har pratat internt om att man borde lägga ner elitpojklägret, det blir en så tidig hysteri, säger han.

Spelaragenten Patrick Mörk.
Spelaragenten Patrick Mörk.

Talangjakten i svensk fotboll kryper längre och längre ner i åldrarna och fler och fler spelare flyttar utomlands i jakten på framgång.

Nyckelpersoner i den här trenden är spelarnas agenter, menar bland andra Sef:s sportdirektör Stefan Lundin som tycker att ett förbud mot agenter till spelare under 18 år skulle kunna vara en lösning.

– Att svenska spelare när de är 16, 17 år och kanske ska skriva långtidskontrakt med en svensk klubb inte ska få rådgivning, det låter helt orimligt, s­äger Patrick Mörck som är en av Sveriges mest erfarna spelaragenter.

Vill ta efter hockeyn

– Vad som är olyckligt är att ganska många agenter har som affärside att skicka ut spelare utomlands i de här åldrarna, säger han.

Men helt avvisande är inte Patrick Mörck mot åldersgränser. Han öppnar för ett system som liknar det i hockeyn där ingen agent får sajna en spelare före 16 års ålder.

– Det hade varit väldigt bra. Då får spelarna ett år på sig från att de får sitt genombrott vid elitpojklägret i 15-årsåldern. För dem som är duktiga där blir det rena cirkusen, säger han och fortsätter

– Vi har till och med pratat internt på vår agentur om att man borde lägga ner elitpojklägret. Det vore bättre med lugn och ro i stället för att köra det här massiva skyltfönstret.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!