”En kille dog framför mig”

Berättelsen inifrån skräckens omklädningsrum

I över fem timmar barrikaderade sig Al-Ahlys spelare bland döda och sårade människor i väntan på hjälp.

Spelaren Fábio Júnior berättar nu om kvällen inne i skräckens omklädningsrum.

– Det var en ung man som dog framför mig. Han var täckt av blod och helt livlös innan de tog honom till en ambulans, säger Fábio Júnior till Mais Futebol.

74 människor dog och tusentalet skadade när Al-Masrys supportrar invaderade planen efter segern mot Al-Ahly i egyptiska Port Said på onsdagen. Nu berättar Al-Ahlys brasse Fábio Júnior om timmarna i skräckens omklädningsrum där det gästande laget barrikaderade sig för att rädda sina liv.

– Vi satt där i fem eller sex timmar och det var hemskt. Jag trodde att något förfärligt skulle hända mig. Det strömmade in fans och vi visste inte om det var supportrar till Al-Ahly eller Al-Masry, säger Fábio Júnior till brasilianska Mais Futebol.

”Fyra små pojkar i rummet”

– Det kom konstant nya supportrar med brutna ben, brutna armar, huvudskador, kraftigt blödandes. Det var en ung man som dog framför mig. Han var täckt av blod och helt livlös innan de tog honom till en ambulans.

Enligt rapporter låg fyra döda kroppar inne i omklädningsrummet samtidigt som spelarna väntade på sitt öde runt dem. Al-Ahlys assisterande tränare berättar hur rummet snabbt fylldes av panikslagna människor som sökte skydd.

– Det fanns fyra små pojkar i omklädningsrummet. Vid en tidpunkt var det 500 personer där inne. Situationen var helt utom kontroll, eftersom fans från båda lagen tog sig in. Jag visste inte ens vilka som kom och gick, säger Oscar Elizondo till spanska Onda Cero.

29-årige Fábio Júnior kom till den egyptiska klubben förra året och har tidigare representerat storklubbar som Flamengo, Internacional och Real Madrids ungdomslag. Nu trodde han att hans liv skulle ta slut på arenan i Port Said.

”Försökte ta sig in...”

– När domaren blåste i pipan började alla attackera varandra. De slog vår läkare och alla som kom i deras väg. Sedan försökte de ta sig in i vårt omklädningsrum och misshandlade då fortfarande vår målvakt. Jag var livrädd, jag hade ingen aning om vad som väntade. Jag tänkte på min familj och tackar Gud för att ingenting hände mig, säger brassen till El Globo.

– Jag blev slagen och sparkad men klarade mig undan med blåmärken. Jag sprang bara mot tunneln och försökte komma undan. Polisen var där men gjorde ingenting. De rörde sig inte ens. Situationen blev bättre först när militären kom.

Situationen stabiliserade sig efter att Egyptens regering kallat in militären. I helikoptrar flögs sedan de gästande spelarna till säkerhet.

– Jag var livrädd att fansen skulle misshandla oss i omklädningsrummet. Regeringen skickade till sist helikoptrar så att vi skulle slippa ta oss genom staden eftersom det inte fanns någon säkerhet. Vi var helt tysta tills vi kom till militärbasen, säger Fábio Júnior.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.