Kalle Karlsson: Skilda världar för stortränarna

FOTBOLL

Liknande filosofi, samma sorts ideal.
Skillnaden är att Pep Guardiola fått två år på sig att forma perfektion i Manchester City med en homogen trupp medan Maurizio Sarri precis har börjat sitt arbete i ett Chelsea under ombyggnad.
Jag hoppas att Chelsea ger sin nye tränare tid. Det kommer han verkligen behöva.

Den senaste tidens värmebölja har framkallat en nödvändig diskussion om hur mänskligheten slösat med världens resurser.

Resonemanget går att föra efter att ha sett Manchester City sparka igång säsongen i Community Shield.

Pep Guardiola kommer alltså den här säsongen förmodligen ha både Bernardo Silva och Phil Foden som reserver. Snacka om överflöd, snacka om lyxproblem. Vad blir effekten för resten av ligan när Manchester City vältrar sig i så här mycket fotbollskompetens?

Bernardo Silva köptes till Manchester City förra sommaren. Han anslöt från Monaco där han hade en framträdande roll, men i City konkurrerade han med David Silva och Kevin De Bruyne. Så det blev mest sporadisk speltid i en isolerad kantroll.

På söndagen fick han chansen centralt och... wow. Portugisen påminde oss vilken magnifik lirare han är om spelet kretsar kring honom. Bernardo Silva behandlade bollen med iögonfallande ackuratess och smekte fram assisten till Sergio Agüero i ett exakt rätt tusendel.

Phil Foden, som fyllde 18 år i våras, presenterade sig på försäsongen förra sommaren. Nu är han redo att göra avtryck på de stora scenerna.

Foto: TT

Det är tveksamt om England fått fram en mer naturlig mittfältskreatör sedan Paul Gascoigne.

Phil Foden påminner om David Silva när han hittar de fria ytorna och med elegans undviker tacklingar från betydligt starkare motståndare. Han serverade Sergio Agüero till 1–0 i första halvlek och han slog fram en underbar frilägespassning med yttersidan till Agüero i andra halvlek.

Dessa två ska alltså värma filten i City när David Silva och Kevin De Bruyne är uppe i varv efter semestern.

Bernardo Silva och Foden kommer förstås luftas när Manchester City ska slåss på flera fronter, men det känns som att de skulle kunna vara stjärnor i vilket annat lag som helst.

Reservbetonade lag

Community Shield fungerar mest som en haussad träningsmatch, extra mycket efter ett VM. Lagen kom till spel med reservbetonade uppställningar och man ska passa sig för att dra några växlar alls.

Jag var förstås mest nyfiken på hur Chelsea såg ut efter Maurizio Sarris intåg.

Jag har sett laget i ett par träningsmatcher och jag tycker att det finns ett embryo till något som kan bli bra. Den förre Napolitränaren vill implementera en sofistikerad fotboll som bygger på passningstrianglar. Det krävs tid att få allt på plats. Redan nu kan man se ett högre risktagande i uppspelen och det lär bli ”barnsjukdomar” och enkla misstag i början. Med tålamod kan det bli bra, kanske lika hänförande som i Napoli. Frågan är hur många poäng de förlorar på vägen dit. Och om Roman Abramovitj har ro att sitta lugnt i båten om det börjar kränga.

Den här matchen fungerade som utbildning eftersom de mötte ett lag som gjorde samma sak – med högre kvalitet.

När Manchester City skapade numerära överlägen centralt hittade de ständigt ”fickorna” framför Chelseas backlinje. När Chelsea försökte göra samma sak var det tajt och trångt på grund av Citys synkroniserade presspel.

Orosmoln

Chelsea är långt från färdigt och det finns orosmoln inför premiären. Eden Hazards framtid är osäker. Jorginho, nye mittfältaren från Napoli, såg lite rostig ut och han kommer behöva vänja sig vid PL-tempot. Alvaro Morata behöver varva upp om han ska vara etta.

Supertalangen Callum Hudson-Odoi, 17 år, visade iallafall att han är en hyperspännande spelare som förtjänar åtminstone inhopp redan när ligaspelet startar.

Diaz briljerade

Manchester City imponerade i andra halvlek. Det hade kunnat bli betydligt större siffror om laget haft skärpa i avsluten.

Pep Guardiola fick demonstrera mästarnas truppbredd. Riyad Mahrez debuterade på högerkanten, dock utan att få ut så mycket. I andra halvlek hoppade unge spanske mittfältaren Brahim Diaz in och briljerade med snabba fötter och tekniska nummer. Laget ser komplett ut förutom en defensiv mittfältare som kan agera backup till Fernandinho.

Manchester City har lagt ribban på en astronomisk nivå. Spelmässigt är de på samma nivå som förra säsongen, truppmässigt är de minst lika bra.

Det betyder dock inte nödvändigtvis att de tar lika många poäng. Fotboll handlar, tack och lov, om så mycket mer. Om psykologi, tur och marginaler.

Klart är att konkurrenterna måste höja sig ett par snäpp. De måste städa av mitten- och bottenlagen mer effektivt. Jag tror att de är kapabla att göra det.

Annars kan årets säsong också vara avgjord i februari.

avKalle Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM