Fansen nära målet – efter fyra års kamp

Charlton-fansen har äntligen lyckats fått bort ena ägaren – nu är bara en kvar...

1 av 2 | Foto: Justin Setterfield / Getty Images Europe

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

De har kastat in grisar på planen, ordnat demonstrationer och allierat sig med rivaler.

Efter fyra års protester verkar det som att Charlton-fansen till slut har nått det stora målet: att klubben får nya ägare.

– De mörka molnen över The Valley börjar äntligen skingra sig, säger en talesperson ur motståndsrörelsen CARD.

”Julen kom sent i år” skrev motståndsrörelsen CARD när nyheten var släppt. Efter år av bojkotter, skrivna plakat och andra protestaktioner har det slutligen hänt. I ett pressmeddelande på klubbens hemsida meddelar Katrien Meire att hon lämnar arbetet som VD i Charlton Athletic. Anledningen till avhoppet beskrivs inte ingående, men alla vet varför och väldigt få supportrar sörjer.

En är borta. Nu är det bara en till kvar.

Bildades 1905

För att förstå sig på Charlton Athletic måste man lära känna själva stadsdelen Charlton. Samhället gränsar visserligen till det välmående universitetsområdet Greenwich men är knappast en avbild av det förnäma London. Här andas det arbetarklass, blandat med människor som har fastnat i livet. Floyd Road, som löper rakt igenom två klassiska längor med urtypiska anglosaxiska hus, är fylld med soptunnor som trängs ute på de spruckna gatorna.

Ställer man sig på den högsta punkten går det att se Londons stadssilhuett torna upp sig vid horisonten. Blicka lite åt höger, mitt i kvarteret, och du tittar på Charltons stolthet: The Valley.

Här har det spelats fotboll sedan strax efter andra världskriget, själva klubben grundades redan 1905. I slutet av 1980-talet tvingades man dela Selhurts Park med Crystal Palace under några säsonger, men annars är det här som supportrarna har samlats varje vecka för att följa sitt svartröda lag.

Skar sig direkt med nya ägaren

– Någon kommer vilja köpa Charlton, för de vet att det inte är en vanlig klubb. Den är speciell och har ett speciellt förhållande till sina fans och sin historia, sa supportern Heather Alderson när vi talades vid för ganska exakt ett år sedan.

Då prydde Charlton Athletic, som hade trillat ner i League One, plötsligt var och varannan tidning igen. Det var nämligen fullt krig mellan ledning och supportrar. Redan 2014 när Roland Duchatelet köpte klubben blev anhängarna misstänksamma. Belgaren hade inget bra rykte i fotbollsvärlden, främst eftersom han hade gjort fina affärer på att köpa upp klubbar runt om i Europa för att sedan driva dessa som rena företag.

Foto: Justin Setterfield / Getty Images Europe
Karlan Ahearne-Grant måljublar.

Relationen mellan ägare och supportrar kulminerade redan under våren 2014. Då sparkades den omtyckte tränaren Chris Powell på grund av ”för dåliga resultat” som den nytillträde VD:n Katrien Meire hävdade. Charlton låg visserligen i botten men hade också fem matcher mindre spelade på grund av översvämmade planer.

Bildade motståndsrörelse

Det var där schismen inleddes på allvar och de efterföljande åren har kantats av en mängd protestaktioner, framför allt eftersom tränarna har avlöst varandra (totalt har klubben haft tio tränare på tre år). En grupp supportrar bildade dessutom motståndsrörelsen Coalition against Roland Duchatelet (CARD) som har gått i bräschen för de allt mer kreativa missnöjesyttringarna. 3000 inkastade leksaksgrisar under den pågående matchen mot Coventry hösten 2016 följdes upp av demonstrationer, och en taxi som kördes hela vägen till Belgien med budskapet ”bort med Roland” skrivet på sidan.

– Vi insåg att det var allvar så vi satte oss ner och sa att vi måste göra något. Vi var en grupp bestående av folk som var aktiva på fanforum, stod i klacken och andra som helt enkelt bryr sig om klubben, förklarar Heather Alderson, som är en del av CARD.

Foto: Charlie Crowhurst / Getty Images Europe
Foto: Justin Setterfield / Getty Images Europe
Foto: Pete Norton / Getty Images Europe
Foto: Justin Setterfield / Getty Images Europe

Hon berättar att taxiresan till Duchatelets hemtrakter förmodligen var den mest lyckades kampanjen rent medialt.

– Det verkar som att de faktiskt lyckades störa honom. De hittade honom på en restaurang när han åt hamburgare och sjöng ”happy birthday” eftersom det var hans födelsedag, säger Alderson.

Åkte hem till Meires föräldrar

29-årige Meire mötte föga förvånandet minst lika mycket motstånd som Duchatelet under åren. I en intervju med Telegraph har hon berättat om hur några supportrar dök upp hemma hos hennes föräldrar i Belgien.

– De delade ut tidningar som förklarade hur värdelös jag var och hängde upp dessa i min hemstad, säger Meire.

Roland Duchatelet antydde för den holländska tidningen Het belang van Limburg att kritiken mot Meire berodde på att hon var kvinna, något som upprörde Heather Alderson.

– Ärligt talat blev jag personligen mycket förolämpad av det där, själv anser jag snarare att det inte finns tillräckligt med kvinnor på höga poster inom fotbollen. Vårt motstånd har enbart att göra med sättet hon driver klubben på, inget annat, säger Alderson.

Allierat sig med fienden

Supportrarnas strid mot Duchatelet/Meire har lett till oväntade vänskaper. När leksaksgrisarna kastades in allierade man sig med Coventrys supportrar som hjälpte till att fördela de 3000 djuren över planen. 2016, när Burnley säkrat ligatiteln, sprang klubbens fans bort till Charlton-anhängarna och sjöng ”bort med Roland” innan de fortsatte firandet.

För är det något engelsmännen värderar högt så är det just fotbollen. Ju mer pengar som har pumpats in i Premier League de senaste åren, desto viktigare har det blivit för supportrarna att beakta den delen av klubbsjälen som fortfarande existerar.

Kanske är det också därför som CARD har fortsatt att kämpa även under 2017.

Duchatelet: ”För samtal om övertagande”

Plötsligt, strax efter julhelgen, kom beskedet: Katrien Meire lämnar sin post i Charlton Athletic vid månadsskiftet. På klubbens hemsida meddelades beslutet tillsammans med en kommentar från belgiskan:

”Detta har personligen var ett oerhört svårt beslut eftersom jag älskar att jobba i klubben och med all den fantastiska personalen på The Valley och Sparrows Lane, men jag har kommit fram till att jag är redo för nya utmaningar. Jag är mycket tacksam för min tid här i Charlton. Jag önskar fans, personal och klubben all lycka och jag kommer alltid hålla ett öga på resultaten.”

I samma inlägg kom även Roland Duchatelet till tals. Inlindat mitt i en mening fanns bomben som förmodligen fick hela Charlton att sätta den överblivna kalkonen i halsen:

”Vi kommer nu att se över vår ledning. Katrien lämnar i slutet av månaden men vi kommer inte att försöka hitta en direkt ersättare till henne eftersom vi för samtal med olika parter kring ett potentiellt övertagande.”

Potentiellt övertagande? Var det nu det hände? CARD höll inte igen när man kommenterade nyheterna.

– Julen kom sent i år till SE7 men vi är oerhört glada över att klubben har medgett att en försäljning är nära samt att man har meddelat Meires avgång. Hon var en hopplös ledare och kommer inte att vara saknad, säger en anonym talesperson och uppmanar resten av ledningen att avgå de också.

Till och med styrelsemedlemmen Richard Murray lät en aning förvånad över den senaste tidens utveckling.

– Informationen om ett potentiellt övertagande kommer uppenbarligen att väcka uppmärksamhet. Oavsett vad så måste vi se framåt och fokuset ligger på att försöka ta sig upp till Championship nästa säsong, säger Murray.

”Slutet är nära”

Det har ju trots allt gått ganska bra för Charlton under hösten. Efter ytterligare en poäng i årets sista match mot serieledaren Wigan ligger man på en åttonde plats i League One-tabellen, en poäng ifrån kvalplatsen.

Frågan är bara vad som händer om en försäljning genomförs. Ett ägarbyte innebär nödvändigtvis inte att saker och ting blir bättre, eller? CARD verkar övertygade om att det i alla fall inte kan bli sämre.

– Vi litar på att ankomsten av nya ägare kommer att vara en nystart för alla oss som sätter klubbens intresse i förstahand, säger en talesperson.

– Kampen är ännu inte helt vunnen men slutet är definitivt nära. Vi hoppas att alla supportrar kommer få än mer positiv energi av det här. Efter fyra år börjar de mörka molnen över The Valley äntligen skingra sig. Gott nytt 2018.

ARTIKELN HANDLAR OM