Zlatan på rätt plats – det är inte Blanc

Sjögren: PSG:s manager handlingsförlamad

PSG är ute ur Champions League – men du är på rätt plats Zlatan Ibrahimovic. 

Frågan är om Laurent Blanc är det?

PSG åkte till London med två måls försprång mot Chelsea. De ställde upp med en uppställning för att våga trycka upp laget och få med folk i anfallet. Laurent Blanc hade kunnat välja den enkla vägen, spela ett mer defensivt mittfält och kontra med vad som såg ut som ett anfall gjutet för ett sådant spel. Han valde en annan väg.

Behärskade det inte

Resultatet blev en bolltrillande offensiv utan spets eller större ambition och en ängslig defensiv bestånde av tio man varav majoriteten inte behärskade det.

Lucas Moura fick ersätta Zlatan Ibrahimovic när Edinson Cavani flyttades upp. Marco Verratti fick behålla sin plats på det centrala mittfältet. Två unga spelare med massor av boll i sig men två orutinerade herrar som spelar med en extremt hög risk. 

Lucas Mouras gå-rakt-på-kroppen-precis-utanför-straffområdet-försvarsspel höll på att bli kostsamt. Lucas Mouras slappa markeringsspel blev kostsamt. 

José Mourinho skickade ut ett välbalanserat lag för snabba omställningar som flera gånger kunde ha straffat Verrattis ibland överoptimistiska bolltrillande. Ett lag med tålamod och som, än viktigare, var klart bättre i luftrummet än sin motståndare.

Bättre trupp men sämre manager

PSG kom till London med en bättre trupp än Chelsea. Med en klart bättre bänk än Chelseas. Men med en klart sämre manager än Chelsea. 

En bra manager ger sitt lag största möjliga chans att vinna matchen. Hen kan ändra och anpassa sitt eget spel för att öka de chanserna. Laurent Blanc påminde inte lite om sin franske kollega i Arsenal när han skickade ut sitt Paris-lag med de vanliga instruktionerna och hoppades på det bästa för att sedan se dem ängsligt sjunka och sjunka.

I slutet såg han sedan ännu mer handlingsförlamad ut samtidigt som José Mourinho lyckades klistra ihop ett semifinallag av spillrorna på Chelseas bänk.

Chelsea är inte i CL-semifinal för att de har en av Europas fyra bästa spelartrupper. De är där för att de har Europas bäste manager. Zlatan Ibrahimovic fick se sin gamle läromästare José Mourinho krossa hans CL-dröm igen.

Men lugn, Zlatan. Du är på rätt ställe. 

PSG har Europas just nu mest spännande projekt. Laget är långtifrån färdigt utan kommer bli bättre och bättre. Så länge inte Uefas financial fair play-regler slår hårt mot klubben kommer Zlatan ställa upp i nästa års Champions League med en ännu större segerchans. 

Svensken är på rätt ställe. Frågan är om Blanc är det? Jag tycker inte det.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.