Spelat för Brasilien – blir spansk VM-joker

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Skyttekungen byter landslag

Foto: REUTERS
Diego Costa.

Diego Costa byter landslag.

Efter två två vänskapslandskamper för Brasilien meddelar 25-åringen nu att han istället kommer representera Spanien.

Diego Costa har gjort 13 mål på 13 tävlingsmatcher för Atlético Madrid den här säsongen, mer än både Leo Messi och Cristiano Ronaldo. Det har gjort 25-åringen till ett hett villebråd bland två landslag.

Inte låst till Brasilien

Anfallaren är född i Brasilien men bor och spelar sedan 2007 i Spanien. Det gjorde att 25-åringen kunde välja landslag.

Tidigare i år föll valet på Brasilien och Diego Costa gjorde två vänskapslandskamper för nationen, mot Italien och Ryssand. Men nu har han ändrat sig.

Eftersom matcherna inte hade tävlingsstatus är inte Diego Costa låst till ett landslag och nu har Atléticos skyttekung bestämt sig för att istället spela för Spanien resten av sin karriär.

Haft anfallsproblem

25-åringen är nu högaktuell för den spanska landslagstruppen till vänskapslandskampen mot Sydafrika den 19 november och det planerade mötet med Angola fyra dagar senare.

Diego Costas kovändning lär få Spaniens förbundskapten Vicente Del Bosque att jubla. 62-åringen ville ha med anfallaren redan till de avslutande VM-kvalmatcherna förra månaden men de nödvändiga dokumenten för landslagsskiftet hann inte färdigställas i tid. Nu blir Diego Costa istället ett välkommet tillskott inför VM i sommar.

Spanien har haft problem just på anfallspositionen då Fernando Torres inte imponerat i Chelsea och Diego Costas lagkamrat i Atlético Madrid David Villa inte nått upp till sin fulla kapacitet.