Östersunds drömaffär hotas

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

”530 miljoner kronor är felaktigt”

Foto: En historisk affär ser nu ut att ha lite fler frågetecken än det först verkade. Foto: BILDBYRÅN

Nu väcks frågor om Östersunds FK:s drömaffär med Libyen.

Enligt en talesperson för idrottsministeriet är avtalet långt ifrån klart.

Och det rör sig ännu inte om en halv miljard kronor – utan om 19 miljoner.

Foto: Sportbladet den 9 och 10 januari efter att det avslöjats att Östersunds FK ska inleda ett samarbete med Libyen där den afrikanska nationen skulle varit redo att betala över en halv miljard kronor.

Förra veckan presenterade superettanklubben Östersund en sensationell nyhet. Under de kommande fem åren planerar klubben att ta emot över tusen av Libyens bästa fotbollsspelare i åldern 18 till 20 år. Spelarna ska bland annat utbildas i fotboll och engelska.

I media rapporterades att Libyen ska betala uppåt 530 miljoner kronor för de fem åren, varav 50 miljoner kronor kan gå direkt till klubbkassan.

”Kan alltid spricka”

På klubbens hemsida står att ”avtalet med Libyen är på fem år”. I veckan flyger ordföranden Daniel Kindberg till Libyen för att titta på potentiella spelare, träffa idrottsministern Jomaa Shustlan samt skriva under ett par papper.

– Inget är klart förrän de är ute på gräsmattan och spelar, men jag förstår inte varför det inte skulle bli av, säger Kindberg.

Är du hundra procent säker att det blir en affär?

– Alla affärer kan alltid spricka, men jag åker inte till Tripoli och tar ut folk för att de INTE ska komma. Varför skulle de i så fall bjuda in oss? Det finns ingen rim och reson i det.

”Pekar åt 19 miljoner”

Sportbladet tog i går del av ett brev som tyder på att affären inte är så långt gången som klubbens hemsida ger sken av. En person i Shustlans idrottsministerium skriver i ett officiellt uttalande:

”Det som hävdats om att träna ett antal unga spelare i Sverige för 530 miljoner kronor är felaktigt och långt ifrån sanningen” och ”en första utvärdering pekar åt 19 miljoner kronor för träning, kläder, försäkring och alla andra behov och kan inte på något vis närma sig siffrorna som nämnts i media”.

Liknande uppgifter har nått Libya Herald. Under rubriken ”Sports ministry denies Sweden football deal” skriver tidningen i går att Sverige bara är ett av många alternativ för Libyen.

Fotbollen i Libyen

Noterbara spelare:

Tarik El Taib, 36, mittfältare i omanska Al-Suwaiq. Har haft erbjudanden från Juventus, Arsenal och Valencia, men byråkratin har hindrat varje flyttförsök.

Al-Saadi Khadaffi, 40, son till Muammar Khadaffi. 2003 skrev Khadaffi på för italienska Serie A-laget Perugia och anställde Diego Maradona som sin assistent och kanadensiske sprintern Ben Johnson som personlig tränare. Khadaffi spelade sju matcher – innan han testats positiv för nandrolon. Senare i karriären kom han att representera Udinese och Sampdoria. Totalt gjorde han en match i Udinese, noll i Sampdoria.

Landslaget:

”The Greens” är rankade 59 i världen. Kom tvåa i Afrikanska mästerskapen 1982, vilket troligen är landslagets största merit.

Högsta serien:

Libyska Premier League, grundad 1963. Spelarna är generellt deltidsbetalda, förutom utlandsproffsen som har bättre betalt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN