Fotbolls-EM

Rekordsiffrorna ska få herr-EM 2020 till Sverige

avKristoffer Bergström

GÖTEBORG. Sverige ska utnyttja publikboomen i EM.

Förbundet hoppas att rekordsiffrorna hjälper till att få herr-EM 2020 till Solna.

– Är allt annat på plats kan det här få vågskålen att väga över, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Finalen i EM kommer att spelas på Friends arena. ”EM-finalen kommer bli att viktig eftersom den spelas på Friends. Då hoppas vi att arenan visar sig från sin bästa sida”, säger Karl-Erik Nilsson.

EM för damer är det största svensk fotboll klarar av att arrangera på egen hand.

Därför är förbundet angeläget om att säkerhet och infrastruktur fungerar de här tre veckorna som mästerskapet pågår.

Och troligen viktigast: att det kommer publik.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson är därför stolt över att man har 140 000 sålda biljetter inom räckhåll och därmed kan bli det första arrangörslandet i EM:s historia som får Uefas speciella bonuspengar. 

”Positiv signal”

Det sprider eko i Europa, tror Nilsson.

– Det ger en positiv signal för intresset kring damfotboll och framför allt har vi nytta av det när vi söker andra evenemang av internationellt slag. För oss är det viktigt att Fifa och Uefa ser att vi behärskar att arrangera ett mästerskap, säger han.

Målet är det högsta möjliga. Sverige kan inte på egen hand arrangera ett VM, men i samband med andra länder är det möjligt. I september, två månader efter EM-finalen, anmäler förbundet sitt intresse för att bli en av 13 värdstäder för EM 2020. 

EM-finalen blir viktig

– Till våren 2014 kan vi visa vårt förslag till projekt och i september 2014 vet vi om vi blir en av värdstäderna. Då garanteras vi fyra matcher i Sverige, och om den egna nationen har kvalat in kommer två av landslagets matcher spelas på hemmaplan. Vi kan alltså leka med tanken att Sverige spelar 2020 på Friends arena, säger Karl-Erik Nilsson.

Hur viktigt är damernas EM för att få hit herr-EM?

– Det viktigaste som Fifa vill veta är vad vi klarar för åtaganden framåt, men det är självklart något positivt om vi just har lyckats med ett Uefa-arrangemang precis innan. EM-finalen kommer att bli viktig eftersom den spelas på Friends. Då hoppas vi att arenan visar sig från sin bästa sida.

ARTIKELN HANDLAR OM