Programledaren censurerades i Iran

FOTBOLL

”Hade det dödat dig att bära en anständig klänning?”

1 av 4

Iranska tv-tittare missade delar av VM-lottningen.

Anledningen?

Sändande tv-kanalen gjorde bilden svart när programledaren brasilianska Fernanda Lima var i bild.

– Klänningen som sitter på kvinnan som leder lottningen möter inte våra riktlinjer för tv-sändningar, säger iranska programledaren Adel Ferdosipour enligt BBC.

I fredags lottades gruppspelet till sommarens fotbolls-VM i Brasilien och Carlos Querioz mannar undvek en mardrömsgrupp. Iran kommer att göra upp med Nigeria, Bosnien och Argentina om de två platserna i åttondelsfinalen.

Men den iranska tv-publiken missade delar av lottningen då iransk tv ansåg att programledaren Fernanda Lima hade för vågad klädsel.

Enligt BBC blev bilden svart när Fernanda Lima skulle ha dykt upp i bild.

– Klänningen som sitter på kvinnan som leder lottningen möter inte våra riktlinjer för tv-sändningar, säger Adel Ferdosipour, iransk programledare, enligt BBC.

Fick också stöd

De iranska tv-tittarna var delade när det kom till klänningen och sociala medier gick varma. På Limas Facebook-sida skrev en tittare enligt BBC: ”Hade det dödat dig att bära en anständig klänning så att vi kunnat titta på lottningen?”

En tecknad bild som enligt BBC delades i hög utsträckning föreställde Lima och en arm som räcker henne en hijab med pratbubblan: ”Ta på dig denna hijab så att vi kan titta på VM-lottningen”.

Men Lima fick även stöd från andra iranska tv-tittare. En annan bild som spreds hade budskapet: ”Fernanda Lima, vi älskar dig från Iran”.

Glåpord mot Messi

Även Argentinas superstjärna Lionel Messi fick ta emot verbala snytingar från iranska tv-tittare på sin Facebook-sida sedan en fejkad tweed till synes hånade det iranska landslaget.

Som motpol startades snabbt Facebook-gruppen: "Iranier som ber om ursäkt till Fernanda Lima och Lionel Messi” som i nuläget har över 38 000 likes.

”Vi iranier ber om ursäkt till Leo Messi och Fernanda Lima för glåporden de fick utstå från ett antal oförskämda personer”, står att läsa i gruppbeskrivningen.

Det är fjärde gången det asiatiska landslagslaget deltar i den prestigefulla turneringen och första gången sedan VM 2006 i Tyskland man är med.

ARTIKELN HANDLAR OM