Hamad drömmer om VM: ”Ser att jag kan vara med”

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
FOTBOLL

ABU DHABI. Jiloan Hamad stärkte sina aktier - han imponerade mot Estland.

27-åringen tycker att han är tillräckligt bra för VM-truppen och har tränat ”som fan” för att få bevisa det.

–  Det krävs att jag fortsätter mata på och gör en bra vår med Hammarby, men jag vet vad jag kan när jag är i bra form, säger Hamad.

Sverige spelade 1–1 mot Estland i den första av två träningsmatcher under landslagets januariturné i Abu Dhabi. En spelare som utmärkte sig extra var Hammarbys Jiloan Hamad.

27-åringen spelade på landslagets fria position till vänster och låg bakom det mesta i anfallsväg. Han var också nöjd efteråt.

– Det kändes bra. Jag kunde ha sprungit en match till. Nej, det kändes bra. Jag är lite besviken, jag hade några skottlägen. Men det kommer, säger Hamad.

”Kör ganska tufft”

Han gjorde comeback efter fem år utan landslagsfotboll. 2013, när Hamad spelade för Malmö FF, var han med på januariturnén. Men under åren han tillhörde tyska Hoffenheim - där han ådrog sig en svår korsbandsskada - lyste han med sin frånvaro.

Nu är han dock inställd på att stanna kvar i landslaget. Han har kört extraträning för att kunna bevisa under våren att han här hemma i Blågult.

– Jag har kört väldigt mycket extra. Jag har kört med Nebez Kurban ganska mycket, jag har kört med en annan också som heter Sebastian Pisano, en kille som går igenom kroppen lite mer förebyggande. Han har satt ihop ett nytt kostschema till mig också. Sen har han hjälpt mig med lite andra smågrejer, jag har haft problem med en sena på baksidan. Så med honom är det kost, träning och behandling. Och så kör jag ganska tufft med Nebez, berättar Hamad.

”Löper mer än någon annan”

– Det är för skadorna. Men när man är ung så kan man nästan äta vad som helst och ända spela bra, mår man bra så spelar man bra. Jag är ung fortfarande, jag har mina bästa år framför mig och känner mig skitpigg. Jag vet att jag kan löpa mer än någon annan. Jag har alltid varit löpstark. Men börjar jag redan nu med allt så kanske jag kan spela ytterligare, till jag kanske är 38, haha.

Har du kört extra just inför det här?

– Ja, det är klart. Vi var lediga med Bajen i två veckor och sedan samlades vi och tränade i tre veckor, och sedan gick vi på ledighet. Så de första två veckorna kopplade jag av helt. Sedan fick jag tre veckors träning med Bajen och efter det har jag bara matat på, det finns inga ursäkter.

– Jag har inte spelat match sedan november. Jag har varit borta för korsband i sju-åtta månader och kom tillbaka och gjorde mål i debuten mot Leverkusen. Jag vet att du inte tappar så mycket boll på tre månader, men det är vårt ansvar, så jag har tränat som fan.

”Kunnat vara med”

Han ser med ödmjukhet på situationen. Även om han anser att han har kapacitet att vara med i landslaget vill han inte lägga för mycket tyngd vid insatsen mot Estland.

– Man vill inte snacka för mycket heller, man har gjort en bra match. Det krävs att jag fortsätter mata på och gör en bra vår med Hammarby, men jag vet vad jag kan när jag är i bra form. A-landslaget har gjort det fantastiskt bra och jag vet om den konkurrensen. Men när jag kollar på spelarna och bänken så ser jag att jag hade kunnat vara med där. Så det är bara att köra på.

Tänker du till höger eller vänster i landslaget? Där finns Emil Forsberg, Viktor Claesson, Jimmy Durmaz...

– Det spelar ingen roll. Nu har jag spelat vänster och jag vet att Emil har gjort det fantastiskt, man bygger kanske laget kring Emil och han har tagit fantastiska kliv. Men inget är omöjligt, inget är omöjligt. Kan jag och Emil spela tillsammans hade det varit det bästa, haha.

Men först siktar han på att ta sig in i truppen.

– Ja, det är klart. Nästa mål är att slå sig in i truppen, och jag tror det är realistiskt.

Hyllar Anderssons taktik

– Jag älskar att spela i landslaget, och det var längesen jag var med. Jag har suttit de senaste fyra åren och kollat på A-landslaget och brunnit för att jag inte är med för jag vet vad jag går för. Jag hade nog lite oflyt att jag inte tog mig in tidigare, Erik Hamrén valde andra spelare före mig. Det var väl någon träningslandskamp där jag tyckte att jag skulle kommit med men jag fick inte komma med. Någon gång var jag med men jag fick inte speltid när jag var i min livs form. Men nu är chansen här och jag tror Janne känner till mig väldigt väl, jag har mött honom många gånger när jag har spelat i Malmö. Jag är tacksam för den här chansen, det är även en taktik som passar mig. Jag är glad, jag kommer alltid att göra allt för Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM