Fotboll

Heta känslor inför nordiskt derby

FOTBOLL

Norge möter Danmark i EM-kvalet i morgon

På lördag inleds kvalet till EM 2004 i Portugal.

Förutom Sveriges match mot Lettland finns flera intressanta matcher på pappret.

Hetast av dem alla är det nordiska derbyt mellan Norge och Danmark.

I senaste omgången av kvalet till Champions League möttes norska Rosenborg och danska Bröndby i vad som kallades ''slaget om Norden''. Norrmännen gick segrande ur den striden efter 1-0 hemma och 3-2 borta. Det dubbelmötet var egentligen bara en försmak på vad som väntar i EM-kvalet. Redan i första omgången tar Norge emot Danmark hemma på Ullevål i Oslo. Och ordkriget är i full gång.

- Jag har valt att stanna i Danmark med laget så länge som möjligt, eftersom jag från tidigare erfarenheter av Norge vet att förutsättningarna för träning inte är dom bästa där, säger Morten Olsen, Danmarks förbundskapten.

Värst i Europa

Det mesta handlar dock om fotboll, och vilket lag och vilken spelstil som är bäst.

- Europas värsta spelstil, menar danskarna om Norges sätt att spela fotboll.

- De har pratat om hur bra de spelar. Nu får väl danskarna visa hur bra de egentligen är, kontrar den norske förbundskaptenen Nils Johan Semb.

I landslagssammanhang har Danmark den senaste tiden haft ett bättre facit. Tillsammans med Sverige fick Danmark försvara Nordens ära i VM-slutspelet i juni. Norge, å andra sidan, missade kvalet, och var egentligen inte ens nära att kvala in.

Skadeproblem

Danmarks förbundskapten Morten Olsen har problem med skador. Sju ordinarie spelare i landslagstruppen är inte tillgängliga för spel. Bland dessa är anfallarna Martin Jörgensen, Dennis Rommedahl och Peter Lövenkrands, samt mittbacken René Henriksen.

- Jag är inte rädd att sätta någon i truppen på plan. Det enda är att vi får kortare tid att få alla bitar på plats, säger Olsen.

Norrmännen stora fråga tycks vara vem man ska ställa i målet. Det ser ut att bli 37-årige Frode Grodås, som till vardags spelar i Hönefoss, i Norges näst högsta liga.

Sveriges grannar i öster, Finland, tar sig an Wales hemma på Olympiastadion. I den gruppen finns även Italien, som möter Azerbajdzjan borta.

Ett annat intressant möte är Cypern-Frankrike, där det ska bli spännande att se om de regerande Europamästarna har ryckt upp sig sedan floppen i VM.

I Sveriges grupp tar San Marino emot Polen.

TT

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!