Svennis var klar för United

FOTBOLL

Ferguson hävdar att ett avtal fanns: De skakade hand

LONDON

Sven-Göran Eriksson skulle ha tagit över Manchester United efter VM i somras.

- De hade ett avtal, men inte på pränt eftersom han fortfarande var Englands manager, säger Alex Ferguson.

Och så klämmer Unitedbossen till Svennis genom att beskriva honom som en ja-sägande mes som gjorde Beckham till kapten för att pressen ville det.

Foto: STENHÅRD DRAGKAMP Det fortsätter att storma kring Alex Ferguson. I lördags sparkade han en sko i huvudet på David Beckham. Nu säger att han Sven-Göran Eriksson skulle haft ett avtal klart med Manchester United om att ta över som ny tränare. OBS! Montage

Uppgifterna om att Sven-Göran Eriksson skulle ta över Manchester United är inte nya - men de har alltid förnekats. Alex Ferguson är den första inom klubben som säger att det hölls förhandlingar. Ja, Ferguson går så långt att han hävdar att det fanns ett avtal.

Lön över 50 miljoner per år

Och det var sannolikt värt mycket mer än det Svennis har idag med det

engelska fotbollsförbundet. Det ger honom - enligt uppgifter i The Times - 50 miljoner kronor om året.

Ferguson kommer med påståendet i en stor intervju i the Times lördagsbilaga The magazine men tidningen väljer att publicera delar redan i dag.

- Jag kan inte veta med all säkerhet. Men personligen är jag säker att det handlade om Eriksson. Jag tror att de skakade hand. Men de kunde inte sätta det på pränt eftersom han var Englands manager, säger Ferguson.

Han hävdar själv att han ”inte hade en aning” om vad om höll på att hända under våren förra året.

Men sannolikt höll Uniteds styrelse det hela hemligt för att inte orsaka ilskna protester för att försöka ta över landslagets manager inför en mycket viktig turnering.

Och så litade styrelse troligen heller inte på den egensinnige Ferguson.

Svennis ville ha McClaren

Enligt Times ville Svennis ta med sig Steve McClaren, då hans assisterade förbundskapten och numera enbart manager i Middlesbrough, som vice för att fostra in honom som efterträdare.

När uppgifterna ändå började läcka ur drog sig Svennis tillbaka eftersom han ansåg att situationen skulle bli ohållbar, påstår Times.

Svennis tvekan sammanföll med Ferguson vilja att stanna kvar; han skrev ett treårsavtal kort efter diskussionerna med Sven-Göran Eriksson.

”En mes”

Ferguson är inte direkt smickrande när han beskriver Svennis. En ja-sägande mes som vill vara alla till lags.

– Jag tror att Eriksson hade varit ett bra val för dem (Uniteds direktion) genom att ingeting händer, eller hur?

– Han förändrar inget, han glider framåt, och ingen blir förbannad på honom. Han kommer ut och säger: ”I första halvlek var vi bra, i den andra var vi inte så bra. Jag är mycket nöjd med resultatet”.

– Jag tror han hade varit bra för United, du förstår vad jag menar. Ett ansikte alla accepterar, säger han till Times intervjuare Robert Crampton.

Citerar Queiroz

Ferguson baserar sin åsikter om Svennis genom sin egen assiterande managers omdöme. Carlos Queiroz är portugis och arbetade i Lissabon när Svennis tränade Benfica.

– Carlos säger att det gick bra för att han inte blev osams med någon, bästa kompis med klubbpresidenten, med pressen. Jag tror han gör så; pressen föreslår något och han ser ut att följa efter.

– Att göra David Beckham till kapten till exempel; för att vara rättvis, hade han några alternativ?

Man kan ju fundera på vad David Beckham säger om det här tjuvnypet. Stämningen i omklädningsrummet lär inte bli bättre.

Makedonien spökar

Och Svennis kan ju invända mot Fergusons påstående att ingenting händer när han tar över. En historisk vinst över Tyskland med 5-1, bara en förlust på 13 tävlingsmatcher, mot Brasilien i kvartsfinalen i VM.

Det är 2-2 mot Makedonien som spökar och, givetvis, den färska förlusten mot Australien med 1-3.

Fergusons utfall gör det heller inte lättare när Svennis ska möta de mäktiga Premier League-klubbarnas managers nästa månad för att försöka klara ut hur man ska hantera motsättningarna mellan klubbar och landslag.

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM