Tiotal klubbar jagade Östersundsstjärnan: ”Det var lite kaos”

Foto: Michael Wagner
Sotirios Papagiannopoulos.
FOTBOLL

SOTOGRANDE. Landslagsmittbacken Sotirios Papagiannopoulos, 27, tog ett tufft beslut, nobbade Standard Liege och förlängde med Östersund.

Men alternativen var fler än så under några kaosartade dagar under förra veckan.

– Jag hade runt tio konkreta erbjudanden att välja mellan, säger han.

Sotirios ”Sotte” Papagiannopoulos kontrakt med Östersund gick ut sista november förra året. Han förlängde avtalet med en månad för att kunna spela den avslutande matchen i Europa League mot Hertha Berlin.

Efter semester och julledighet åkte 27-åringen med svenska landslaget till Abu Dhabi, spelade och var bra i båda landskamperna.

Allt var som upplagt för en lukrativ utlandsflytt. När ÖFK åkte iväg till det nu pågående match- och träningslägret vid den södra spanska solkusten följde inte mittbacken med.

Sotte stannade hemma för att fatta beslut om det som alla trodde skulle bli hans nya klubbadress. Utåt har det mest kommit fram att mittbacken var nära flytta till belgiska Standard Liege.

Inga risker under VM-år

– Jag var aldrig och träffade Standard Liege. Jag pratade med tränaren, Sá Pinto, och vi hade ett bra snack. Men det kändes inte helt rätt, säger han.

– Framför allt vill jag inte riskera att det blir som senast när jag var utomlands i Paok, inte nu, under ett VM-år. Jag vill att allt runt omkring ska vara bra, så som det varit för mig i Östersund i flera år, säger Papagiannopoulos till Sportbladet på plats vid ÖFK:s läger i Sotogrande i svensk försommarvärme.

När övriga truppen lämnade Sverige i slutet av förra veckan åkte försvararen tillsammans med juridikstuderande flickvännen hem till hans föräldrar Maria och Dimitrios i Solna.

– Jag fick ha ett litet kontor där. Så de var ganska insatta i turerna. Det var lite kaos i några dagar, säger han med ett leende. Jag var lugnast av alla.

Foto: Michael Wagner

Varför?

– Det blev mycket att välja mellan. Jag hade bra erbjudanden från Danmark, från England och Championship, Turkiet och tre klubbar i MLS. Med MLS-klubbarna kändes det som det hade blivit ett äventyr också.

– När jag pratade med dem per telefon så var ordföranden, tränaren och fystränaren på plats. De ville veta väldigt mycket om mig.

Bra pengar

Erbjudandena var dessutom mycket bra ekonomiskt.

– Ja, det kan man väl säga, ganska klart.

– Jag hade kunnat väntat en vecka till och fått något ännu bättre. Men till slut kände jag att det bästa för mig var att återvända till Östersund, sikta på den här stora matchen vi har snart (Arsenal i Europa League), spela under våren och se vad som händer under sommaren.

Många blev rejält förvånade, ÖFK-fansen på ett positivt sätt, att Papagiannopoulos valde att skriva på ett nytt avtal över ett år med Östersund.

– Jag ser det inte som någon nackdel för mina chanser att komma med till VM genom att spela i allsvenskan. Ken Sema, jag och ett par andra har en bra chans. 

– Varken för mig eller Saman (Ghoddos) handlar det om att flytta för att tjäna pengar. Vi kom från superettan och har tack vare Östersund och Graham Potter kommit så här långt. Då spelar fyra, fem månader här ytterligare inte så stor roll. 

Får du som kompensation för att du förlängde med ett år en del i övergångssumman om du flyttar i sommar?

– Nej, det har jag inte. Jag har haft bra samtal med Potter och Kindberg. Finns det bra klubbar i sommar så tror jag inte det blir några problem för mig att flytta.

ARTIKELN HANDLAR OM