Zlatan Ibrahimovic

Lagkamraterna om tiden med Zlatan: ”Över gränsen”

Los Angeles Galaxy-spelarna: ”Många var livrädda”

Av: 

Felix Tornberg

FOTBOLL

Att Zlatan Ibrahimovic beteende inte alltid uppskattas av lagkamrater är känt sedan tidigare.

Nu har flera medspelare i Los Angeles Galaxy tagit bladet från munnen – och vittnat om flera bisarra händelser under svenskens två säsonger i MLS.

– Det var svårt att spela mot Zlatan, men det var svårare att spela med honom, säger Galaxys förre assisterande tränare Dom Kinnear till The Athletic.

Zlatan Ibrahimovic har en vinnarmentalitet som få andra. För sättet han uttrycker detta på är han älskad av vissa, och hatad av andra.

I fotbollsjournalisten Olof Lundhs bok ”Landslaget enligt Lundh” tas det upp flera fall där Zlatans beskylls för översittarbeteende mot medspelare.

– Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett skulle ha polisanmält. Det var hemskt, sa en anonym mångårig ledare i landslaget om detta till Sportbladet.

Den här typen av anklagelser är ingen engångsföreteelse, utan någonting som följt den svenske anfallsstjärnan genom hela karriären.

”Det kan man vem som helst vittna om”

2018–2019 spelade Zlatan i USA för MLS-laget Los Angeles Galaxy. Nu, ett och halvt år efter att han lämnat klubben, berättar hans forna lagkamrater om sina upplevelser av Zlatan. Detta i ett längre dokument av The Athletic.

Det är smått bisarra berättelser som framkommer. Bland annat om hur han refererade till sig själv som Gud inför medspelare, stormade in i motståndarlags omklädningsrum för att konfrontera spelare – och hur Zlatan fick folk i klubben att känna sig ”livrädda”.

– Han gick över gränsen mot flera lagkamrater, det kan vem som helst vittna om, säger förre medspelaren Chris Pontius till The Athletic.

En sekvens som stannat kvar är hur Zlatan under hela sin tid i klubben kallade lagkamraten Perry Kitchen för ”Kevin” – trots att mittfältaren påtalade att detta inte var hans namn.

– Killen var så självsäker, alltså. Han stod där och försökte säga till mig att jag inte visste vad jag hette, säger Kitchen.

Pontius minns detta väl, och menar att denna till synes medvetna felsägning upprepades varje dag.

– Jag lovar, om han hade sett Perry i dag hade han sagt: ”Hur är läget Kevin?”, säger Pontius till The Athletic.

Zlatans svar: ”Dagisnivå”

Trots dessa händelser är Zlatans tid i LA Galaxy inte endast förknippad med mörker.

Svensken var en bärande spelare, och producerade över 50 mål i klubben. Dessutom ska han vid flera tillfällen bjudit lagkamrater på lyxiga fiskeresor och flådiga grillfester.

– Det blir lite dagisnivå när dom uttalar sig där hemma, när dom tror sig veta. Det blir som om jag ska gå ut och har med mig min hund och jag ska slå bort bollen och han ska gå och hämta den till mig… Det är på den nivån. Jag vet inte om jag ska skratta eller tycka synd om dom människorna, sa Zlatan 2020 till Sportbladet om tidigare anklagelser om mobbning.

Anfallsstjärnan spelar sedan sen december 2019 i italienska Milan, där han förra säsongen gjorde 15 ligamål.

Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Zlatan: ”Mer besviken över Milan än landslaget”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Los Angeles Galaxy

Herrlandslaget i fotboll

Fotboll