”Zlatan bröt ner Rasmus Elm”

Lundh i sin nya bok: Så styrde Zlatan landslaget

Zlatan Ibrahimovic påstås ha ”brutit ner” Rasmus Elm i Olof Lundhs nya bok.
Zlatan Ibrahimovic påstås ha ”brutit ner” Rasmus Elm i Olof Lundhs nya bok.

MALMÖ. I sin nya bok beskriver Olof Lundh hur Zlatan Ibrahimovic söndrade och härskade i landslaget.

Två av lagkamraterna som utsattes för lagkaptenens sågningar var Rasmus Elm och Oscar Lewicki, enligt Lundh.

Men Lewicki håller inte med om historieskrivningen.

I sin nya bok ”Landslaget enligt Lundh” har fotbollsjournalisten Olof Lundh ett kapitel, ”Konflikter, grupperingar och tystnaden kring Zlatan”, som framför allt handlar om hur Zlatan styrde landslaget under Erik Hamrén förbundskaptenstid.

Lundh avslöjar sedan tidigare okända detaljer om när Zlatan pekade ut och sågade enskilda spelare inför alla andra i omklädningsrummet.

Ett tillfälle ska ha varit i samband med invigningsmatchen av Friends Arena mot England hösten 2012 när Rasmus Elm fick utstå Ibrahimovics vrede i pausen.

”Zlatan var fruktansvärt hård mot Rasmus och bröt ner honom även om han försökte svara emot. Hamrén stod bara vid sidan och till slut sa han: ’Rasmus, nu räcker det.’ Där tappade Hamrén många spelare och även sådana som varit nära honom”, säger en spelare som var med i omklädningsrummet.

”Du skulle dödat honom”

Ett annat tillfälle ska ha varit EM-premiären 2016 mot Irland när Zlatan sågade innermittfältarna Kim Källström och Oscar Lewicki både i pausen (då Zlatan fick mothugg av Andreas Granqvist) och direkt efter matchen, då superstjärnan ska ha gått hårdast åt Lewicki.

”Det var bland det värsta jag varit med om och ingen vågade riktigt gå emellan heller, varken ledare eller spelare. Och det pågick länge. En av de äldre ledarna gick till och med ut och stängde dörren efter sig. Jag ångrar mig fortfarande, men jag vågade inte säga något”, säger en som var med i det svenska omklädningsrummet.

Men när vi pratar med Lewicki känner inte MFF-mittfältaren igen sig alls.

– I Irlandsmatchen fick jag ingen skit i alla fall. Jag vet att han var på Kim lite där, men inget extremt vad jag kommer ihåg. Däremot kom Zlatan in i omklädningsrummet efter matchen mot Italien (match två i EM) och sa ”Du skulle dödat honom, Oscar! Dödat honom!” Alltså att jag skulle kapat spelaren före deras mål, säger Lewicki.

Hur upplevde du det?

– Det var lugnt för mig. Jag har varit med om värre. Det var ingen extrem utskällning.

Han tycker aldrig att Zlatan gick för långt.

– Min bild har aldrig varit att han trycker ner folk. Min känsla har alltid varit att han vill få ut det mesta av alla och sig själv. Jag snackade ofta med honom och vid sidan av var han alltid lugn och skön.

Vad tycker du om att du nu pekas ut som en..

–...hackkyckling (leende) Jag bryr mig faktiskt inte. Jag kommer inte att kräva någon dementi. Det är lugnt för mig.

Oscar Lewicki och Zlatan Ibrahimovic.
Oscar Lewicki och Zlatan Ibrahimovic.

Torsdag 24 sept kl 20.30: Se AC Milan-Bodö/Glimt i Europa League-kvalet här

”Inte optimalt”

Olof Lundh är inte förvånad över att Lewicki i stort sett dementerar det han skriver.

– Jag backar inte, utan det är flera som berättat om Irlandsmatchen, kanske sex-sju personer. Jag pratade med Oscar ett halvår senare och han sa ungefär som nu: att han inte tyckte att det var något och det kanske han inte tycker, kanske för att han är präglad av sin tid i Bayern München, säger Lundh.

Han tvingas i sin bok ofta luta sig mot anonyma källor när det gäller kritiken mot framför allt Zlatan.

– Klart att det inte är optimalt. Jag hade hellre sett att de hade stått för det med sina namn men så är det väldigt sällan för att de inte vågar. Men det är svårt att komma någonstans annars.

Varför?

– Det finns en kultur inom fotbollen att det som sker i omklädningsrummet stannar där. Man vill inte berätta det. Fotbollsvärlden är rätt liten och vill man göra nåt mer i den världen kanske man ligger lågt.

Är hans gamla landslagskamrater fortfarande rädda för Zlatan?

– Jag tror mer att man är rädd och försiktig kring reaktioner. Om spelare X går ut och säger att Zlatan gjorde si eller så är det lätt att många går på den spelaren och frågar ”Hur fan kan du jämföra dig med Zlatan? Han har 30 titlar, du har 0. Du har inte varit på den högsta nivån”. Då ställer sig säkert många spelare frågan varför de ska ta den striden och utsätta sig för att bli sågade själva, säger Lundh.

Sportbladet har förgäves sökt både Zlatan Ibrahimovic och Erik Hamrén för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.