Här guldmålas Jennifer Falk: Svårt att ta in

Det ösregnar champagne över en guldfärgad mästare.

Det väller ner från lysrör och takplattor, det rinner rännilar ner mot duscharna, det droppar från de axlar som burit Göteborg hit.

– Det är svårt att ta in att jag har hamnat här, säger Jennifer Falk.

Det är en underlig kombination.

Jennifer Falk är kletig av svett, guldfärg och skumpa. Hon drar en gyllene underarm över ögonbrynen för att torka bort vätskan. Luften tycks syrlig och kolsyrad.

– Jag vet inte vem som ska ta hand om omklädningsrummet sen, säger Falk.

De två magnumflaskorna har hon tömt. Det är sådant man får göra efter att ha hållit sin fjortonde nolla för säsongen i 7–0-segern mot Linköping och säkrat Göteborgs första SM-guld någonsin.

Skulle bli tennisspelare

När försäsongen drog igång i vintras, kunde 27-åringen då ana att det var här hon skulle hamna?

– Nej, det tänkte jag nog inte, men det är en häftig upplevelse. Det är svårt att ta in det här. Det känns helt underbart, men också som att det kommer behövas någon dag för verkligen smälta allt.

En dag för att skrubba dig ren, två dagar för att smälta er prestation?

– Ja, kanske.

Egentligen var det tennisspelare Jennifer Falk skulle bli, men i de sena tonåren bytte hon sport. Hon är inte klassiskt skolad i sitt burväkteri, utan duellsökande, djärv, offensiv. Precis den sortens målvakt som kan ge en tränare magkatarr för att hon ställer till och reder ut lika osannolika situationer.

Tidigare säsonger har Falk varit ojämn. I år är allt det spektakulära kvar, men borta är missarna.

Tabelltvåan Kristianstad har släppt in tjugosju mål. Falk har stått varenda sekund för Göteborg och släppt in nio.

”Ska inte gå ut i onödan”

– Det har varit en bra säsong. Kul att spela så mycket matcher och att få förtroendet. Jag har varit lite jämnare i år än andra säsonger, säger hon.

Målvakter med din stil brukar släppa in slumpmål, men det har inte du?

– Nej, jag har pratat om det med målvaktstränaren. Jag gillar att gå på allt, men i år har jag bara gjort det när jag ska gå. Inte i onödan, inte för att det är kul att gå långt ut. Det har hjälpt litegrann.

Ja, du står ju här.

Jennifer Falk ser sig kvickt om. Hon har inte landat i alla känslor än, inte fullt ut begripit vad hon ställt till med, men har man guldsprej över armar och mage och ansikte så måste man ha gjort något rätt.

Det droppar från taket. Det sista var ingen fråga, men hon besvarar den med ett skratt.

– Ja. Hahaha.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.