Markus Rosenberg

Beskedet: Villkorstrappan försvinner

Av: 

Hugo Månsson

Fredrik Andersson

Per Bohman

VIllkorstrappan har varit hårt kritiserad och nu slopas den enligt Sef-basen Mats Enquist.

FOTBOLL

Polismyndighetens metod villkorstrappan har kritiserats av klubbar, supportrar och delvis polisen själva.

Nu berättar Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist att villkorstrappan försvinner.

– Polisen har visat oss respekt, säger Enquist till Sportbladet.

Polismyndighetens villkorstrappa har stött på kraftig kritik från fotbollsklubbar, supportrar och även polisen själva.

Även landslagsspelare och allsvenska profiler har uttryckt en önskan om att slopa polisens tillämpning av villkorstrappan. Pontus Jansson, Markus Rosenberg, Mikael Lustig och Marcus Danielson med flera skrev en vädjan till polisen där de uppmanade till dialog.

Nu skriver Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, att villkorstrappan försvinner och i stället ska en strukturerad samverkan verka mellan polis, idrott och förening.

”Polisen har visat oss respekt”

Han utvecklar för Sportbladet senare under onsdagen.

– Det finns ju en lång historik här. Vi började gemensamt jobba fram en strategi runt 2012–13. Det landade bra då och dialogen var bra. Sedan hände något 2018–19 som innebar att vi skickades baklänges i dialogen. Polariseringen ökade och villkorstrappan blev själva symbolen för det, säger han och fortsätter:

– Polisen kan alltid i sin villkorsgivning bedöma att vissa åtgärder inte räcker i vissa situationer och då öka åtgärderna. Det är inte konstigt. Men som villkorstrappan användes, utan dialog och med svepande kollektiva åtgärder som var helt fel och riktades mot helt fel personer och grupper. Då ökade polariseringen mellan oss och polisen samt mellan polisen och alla supportrar. Det blev inte bra.

Enquist berättar att relationerna tinades upp gradvis under 2020 och att polisen tagit till sig av den kritik som riktats mot myndigheten.

– Jag har haft förhoppningar men blev extra glad när jag såg att alla punkter som vi nu tagit fram med polisen lägger till grund för en utmärkt samverkan mellan parterna. Precis det vi bett om! Det är ett klockrent startskott. Villkorstrappan försvinner, det kommer finnas en mer lokal dialog, polisen ska arbeta mer i samråd med föreningarna och mer långsiktigt vilket gör att det inte är så snabba ryck fram och tillbaka. Det kommer finnas en proportionalitetsprincip. Massa återstår men det kunde inte ha blivit en bättre start. Polisen har visat oss respekt.

”Vad det innebär i praktiken är en senare frågeställning”

Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer har tidigare uttryckt sin oro för villkorstrappan i Sportbladet:

– Det är kanske det största hotet vi har just nu, sa han i februari.

Om Mats Enquists besked om att villkorstrappan försvinner säger Göran Rickmer:

– Villkorstrappan är ett hittepå-ord egentligen, om man ska hårdra det. Villkorstrappan finns inte reglerad i vår lagstiftning, vi har en ordningslag som vi ska följa. Jag tycker det är bra att man tar bort villkorstrappan, absolut. Man har särbehandlat framför allt fotbollen, ställt oss utanför. Vad det innebär i praktiken är en senare frågeställning, säger han och fortsätter:

– Men vi behöver titta på de olika inriktningsbesluten som polisen tagit, vad det innebär i praktiken. Finns de kvar spelar det egentligen ingen roll om du kallar det för villkorstrappan eller vad du kallar det för.

”Som symbol var det viktigt”

Är det mest att namnet ”villkorstrappan” försvinner, Mats Enquist?

– Det kommer alltid går att fortsätta göra fel. Det är inte namnet som avgör hur det blir framöver. Men som symbol var det viktigt. Det var inte en framkomlig väg att peka ut hårda åtgärder och läxa upp hela supporterkollektivet och fotbollen på det sättet.

Polisen verkar ha backat något från sin ursprungliga linje. Har fotbollen också backat på något sätt?

– Egentligen inte. Vi har hållit oss till samma principer sedan länge. Vi har arbetat med hur vi skärper tillsynen och vilken metod vi ska ha. Jag tror vare sig vi eller polisen skiftat grundsyn. Men nu har vi en bättre ömsesidighet i hur det ska gå till. Vi har alltid varit överens om vad som inte är lagligt, men det vi diskuterat är vad man ska göra åt det.

Vad är drömscenariot för våren?

– Det blir lite upp till bevis. Vi har en licens att samarbeta mycket bra nu. Men det måste också resultera i något. Nu kommer vi sätta oss ner: Sef, polisen och klubbarna i synk med supporterrörelsen. Det ska resultera i något. Vi kan inte ropa hej än, men ibland får man glädja sig i det lilla. Under 1,5 år så pratade vi inte med varandra så nu är jag faktiskt jätteglad över utvecklingen. Nu kan vi börja!

Pontus Jansson gläds av beskedet. På Twitter skriver landslagsmittbacken: ”Otroligt besked!”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist

Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Otroligt besked! ❤️ https://t.co/0pEjPFldBm
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Markus Rosenberg

LÄS VIDARE

Villkorstrappan – ”Det största hotet vi har just nu”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Markus Rosenberg

Marcus Danielson

Mikael Lustig

Pontus Jansson