Tobias Sana: ”Många hade inte klarat det jag gått igenom”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

LAGOS. IFK Göteborg har det tufft med skador, tunn trupp, begränsad ekonomi och bleka försäsongsresultat.

Tobias Sana, 30, rycker på axlarna. Det där är inga stora bekymmer.

– Många hade inte klarat av det jag har gått igenom, säger han i en längre intervju med Sportbladet.

Tobias Sana och tränare Poya Asbaghi.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tobias Sana och tränare Poya Asbaghi.

Det har varit mycket antingen eller i Tobias Sanas karriär.

Det blir även temat i inledningen av den här intervjun när vi diskuterar ett IFK Göteborg som tappat ledarfigurer som Sebastian Eriksson och Lasse Vibe.

– Jag vill ta ännu mer ansvar. Jag har blivit äldre, jag vill bidra med min rutin men jag känner också att jag själv fortfarande kan utvecklas som spelare. Men en ny del för mig blir att ta hand om de yngre spelarna lite mer. Jag har gjort det tidigare också men jag kan göra det mer, säger Tobias Sana.

– Men jag kan inte bli en annan person än den jag är. Ibland är jag en pajas som skojar – jag är inte riktig den seriöse 30-åringen som sitter med en kaffe och läser. Jag är mer lattjolajban, säger Sana med ett av många skratt.

Kan du tänka dig att vara lagkapten?

– Hade jag fått frågan så hade det varit en dröm. Det hade varit fantastiskt att få vara kapten i Blåvitt, men det är inget som jag, ärligt, har funderat på speciellt mycket. Det är lika viktig att jag tar ett större ansvar på och utanför planen oavsett om jag har bindeln.

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Karriär upp och ner

– Jag har verkligen haft en karriär som har gått upp och ner och jag vill hjälpa de yngre att förstå att det kan bli så. Det finns många människor som inte hade klarat det jag har gått igenom. Jag har haft några rejäla dippar men det har inte påverkat mig speciellt länge.

Vad var tuffast?

– Det är mycket politik som påverkar om man spelar eller inte. I flera av klubbarna har jag varit tillräckligt bra för att spela men det är även andra saker som spelat in.

– När jag kom från Holland till Malmö och inte fick spela var det jobbigt. Jag gjorde den flytten för att komma igång igen. När det inte blev så satte det sig i huvudet. 

– Jag hade tagit mig in i MFF och spelat sju, åtta matcher från start när jag drog på mig en bristning i låret. Sedan ändrade vi inte på ett vinnare koncept.

– I stunden var det jobbigt då men jag tror att saker är menade på ett visst sätt. Allt det som har hänt har gjort mig till den fotbollsspelaren jag är i dag. 

Hur ser du tillbaka på tiden i Ajax? Först jättesuccé och sedan ut i kylan i ungdomslaget.

– I Ajax spelade jag hela tiden och gjorde mål och assist första sex, sju månaderna. Sedan var det ett uppehåll och då kom Ryan Babel tillbaka, han fick chansen igen och jag blev mer inhoppare. Viktor Fischer kom och gjorde succé. Vi hade Christian Eriksen, Lasse Schöne , Siem de Jong – vi hade ett fantastiskt lag i Ajax.

– Jag fick ändå spela från start i fyra av fem Champions League-matcher innan jag hamnade lite mer utanför laget. Då är det bara att klappa de andra killarna som gjort det ännu bättre på axeln.

”Kan inte vara besviken”

– Jag kan inte vara besviken på hur det blev, det går inte. Jag fick jättemycket erfarenhet och upplevelser. Jag spelade fotboll i en storklubb och tjänade fina pengar. Min bästa vän är slöjdlärare i Angered. Han är som en bror för mig och har följt mig genom hela min karriär. Hans dagar är från sju på morgonen till sent på kvällen. Man måste ha lite perspektiv på tillvaron. Vi är privilegierade. Man ska njuta av varje sekund man har möjlighet att vara fotbollsspelare på heltid. Det är en dröm.

– Det är något man lär sig att förstå ju äldre man blir. Men det har varit tufft en del gånger på vägen dit, medger Sana.

När han såldes till Ajax rasade IFK Göteborgs dåvarande huvudsponsor, Prioritet Finans huvudägare och VD och den sällan lågmälde Nils Wiberg. ”Sedan skickar de honom till Sibirien, och sedan har han fått sina jävla miljoner. Han kan lika gärna bli astronaut eller börsmäklare” tyckte Wiberg om flytten från IFK Göteborg till Ajax 2012.

Har du träffat Wiberg och pratat ut om ryska kosmonauter?

– Hahaha. Jag pratade faktiskt med honom i telefon efter att han hade sagt så. Han förklarade vad han menade och det var kärlek. Det handlade ju mer om att han tyckte att IFK Göteborg skulle försökt behålla mig ännu mer. Vi har bra kontakt. Vi har en kille på kansliet som känner Nisse väl och vi ska åka och hälsa på Nisse igen och dricka en kaffe på hans kontor om någon vecka.

IFK Göteborg har intervjueftermiddag under försäsongslägret i Portugal när Sana och jag har det här samtalet.

Vi har slagit oss ned på spelarhotellet Cascade Resorts restaurangterrass med utsikt över poolområde, knallgröna gräsmattor, klippor och Atlanten.

När jag skriver ut intervjun hör jag även hur fåglarna högljutt kvittrar i bakgrunden. Lika positivt som den glädje som Tobias Sana utstrålar.

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Sana kastar hörnflaggan mot IFK-klacken.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Sana under träningslägret i Lagos.

Blåvitt ska bli mer cyniska

Vilken är din personliga målsättning nu?

– Först och främst att bidra till något i IFK Göteborg. Jag har inte kommit för att ligga i soffan, äta gott och umgås med familjen. Jag är inte hemma för att chilla.

Är du hemma för gott i Sverige med din fotboll?

– Jag är öppen för allt samtidigt som det viktigaste är att må bra. Pengar är inte allt. Livet är så mycket mer. Det som betyder något är att vara nära min dotter, min bästa vän, min brorsa och hans barn, min familj, att finnas där för mina föräldrar när de blir äldre. 

Vad krävs för att IFK Göteborg ska bli ett topplag?

– Vi ska fortsätta på den här inslagna vägen med vårt spelsätt och kombinera det med att bli lite mer cyniska. 

– Vi har en ganska lite trupp, vi är inte många spelare. Det blir som två nyförvärv när Paka (Karlsson Lagemyr) kommer tillbaka snart och Rasmus Wikström lite längre fram.  Jag tror Pontus (Farnerud) och Kennet (Andersson) har koll på vad som behövs värvas. Då kommer det bli ännu bättre.

Det finns så många frågor, ögonblick och händelser att fråga Sana om. Men intervjuhalvtimmen rinner bort snabbt när 30-åringen tar till orda.

Vi pratar kort om bangersskandalen mot honom på Gamla Ullevi och han säger att det mesta redan är sagt utan att Sana på något sätt bagatelliserar händelsen. 

– Det kunde gått riktigt illa på många sätt. Jag har lagt det bakom mig och jag får nästan uteslutande kärlek från Blåvittfansen. Jag tror väldigt många av dem har förstått nu att man måste göra svåra val i fotbollen ibland. 

Zlatan och Sana i Blågult på Olympiastadion i Berlin.

Berömda kramen från Zlatan

En annan ögonblicksbild kring Sana som fastnat hos många fotbollsintresserade är en tröstande kram från Zlatan Ibrahimovic på Olympiastadion i Berlin.

Har du den bilden inom ram på en vägg hemma?

– Inte bara den bilden. Min bästa kompis gjorde ett stort fotomontage till mig när jag fyllde 30 år med många av mina största moment och där är den med som en av bilderna. Den har jag inramad hemma.

– Det var ett väldigt speciellt ögonblick. Jag missade ett öppet läge men sedan gjorde Rasmus Elm 4-4. Det var en otrolig match och en otrolig upplevelse.

Är det trist att det inte har blivit mer av landslagskarriären?

– Hey...trist? Vem kan matcha mitt facit? säger Sana och slår brett leende ut med armarna.

– Jag har gjort två landskamper. 4-4-matchen i Berlin och första matchen på Friends mot England när Zlatan gjorde bicycletan och alla fyra målen mot ett England som tidigare dömt ut honom.

– Om man inte får välja mästerskapsmatcher – vilka två landskamper skulle man vilja spela i landslaget då? Det är sjukt om jag ska vara helt ärlig. Jag har en unik landslagskarriär, säger Tobias Sana och det är ju faktiskt svårt att säga emot honom.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.