Klubbarnas vädjan till supportrarna

Säsongskorten nyckelfråga för lagen

Av: Malin Wahlberg, Mattias Karlsson, Michael Wagner, Per Bohman, Robert Laul, Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

Hammarby och Djurgården vädjar till supportrarna att inte begära pengarna tillbaka för säsongskorten.

Matcher utan publik kommer att slå hårt mot klubbens ekonomi.

– Med totalt 16 430 sålda säsongskort för allsvenskan och elitettan så kommer säsongskortsintäkterna för Hammarby vara helt avgörande för att klubben ska komma ut på andra sidan av den här krisen, säger vd Henrik Kindlund.

Hammarby har sjösatt kampanjen ”Vi ses snart igen” som främst vänder sig till säsongskortsinnehavarna, klubben ber dem att ”Stå kvar”.

Zlatan Ibrahimovic är en av dem som promotar initiativet på sitt Instagram-konto.

Folkhälsomyndigheten och regeringen har gett klartecken för idrotten att köra igång igen, men utan publik, från den 14 juni.

De förlorade publikintäkterna hotar Hammarbys ekonomi och framtid, Stockholmsklubben uppger själva att de står inför en av de största utmaningarna i klubbens historia.

Kampanjens syfte är att få stöd från säsongskortsinnehavarna att inte kräva tillbaka pengar för sitt säsongskort även om det kommer att spelas matcher utan publik i allsvenskan 2020.

”Gjut ett fiskedrag”

Som konsument har man rätt att få tillbaka pengarna för de matcher som man inte kommer att kunna nyttja sitt säsongskort till, på grund av myndigheternas publikrestriktioner.

Tankovic.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Tankovic.

Hammarby vädjar också till supportrarna och sponsorerna att starta insamlingar inom kampanjen.

– Att på egen hand starta en insamling, auktionera ut en gammal matchtröja, gjuta ett fiskedrag att sälja eller bygga Söderstadion i legoformat för att samla in pengar till klubben är helt avgörande för att vi ska ta oss igenom den här säsongen och komma ut på andra sidan på bästa möjliga sätt. Den typen av initiativ både välkomnar och uppmanar vi till framåt, säger Markus Nilsson, vice vd i Hammarby Fotboll.

Rabatt på framtida årskort

Även Djurgården hoppas att få behålla pengarna för säsongskorten.

– Jag tror att vi resonerar som alla andra. Man ska ha respekt för att det finns folk som behöver få tillbaka sin pengar och kanske inte har råd att stödja oss i det här. Men det är klart att vi hoppas att väldigt många inte kommer begära en återbetalning. det är vår förhoppning, säger klubbens vd Henrik Berggren.

Hur länge kan ni spela utan publik? 

– Det är klart att det finns gränser för det. Vi får försöka att inte se så långt framåt utan se den här sommaren och verkligen hålla våra tummar för att publiken kan återvända till våra arenor till hösten i alla fall. 

Om det inte blir någon publik i höst heller?

– Det är klart att det blir dramatiskt, men jag tror att vi kan reda oss. Men då får vi ingen bra start in i 2021.

AIK meddelar på sin hemsida att de årskortsinnehavare som avstår från återbetalning istället får rabatt på nästa säsongs årskort.

De som istället vill ha ersättning kommer också få det för matcher som – enligt myndigheternas riktlinjer – de inte kommer kunna besöka.

Publicerad:

LÄS VIDARE