Förbundet: ”Var mer orolig i går”

Karl-Erik Nilsson.
Karl-Erik Nilsson.

DOHA. Janne Andersson uttryckte stark oro över den militära konflikten i regionen.

Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson tycker det är helt rätt att landslaget är i Qatar.

– Jag har full förståelse och respekt för oron. Det är klart att det kan kännas olustigt. Vi känner oss dock trygga med infon vi får från UD och hemifrån, säger Nilsson.

Den militära konflikten mellan USA och Iran har satt det svenska landslaget i en prekär situation på andra sidan persiska viken i Qatar, där det årliga januarilägret pågår.

– Som alla människor tycker jag att det är jäkligt obehagligt. Vad blir konsekvenserna? Det är läskigt. Jag läste om det i morse och vi pratade om det, sa förbundskapten Janne Andersson om den iranska raketattacken mot amerikanska baser i Irak.

Jannes oro

Faktumet att Sverige måste flyga över Iran och/eller Irak för att ta sig hem var också något som oroade förbundskaptenen.

– Det känns inte roligt (att flyga över Iran). Jag vet inte vad som händer riktigt. Det kan bli andra flygrutter på grund av hotbild eller liknande. Det får vi se. Jag tycker att det är läskigt ur ett större globalt perspektiv.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson befinner sig också i Qatar.

Hur ser du på säkerhetsläget?

– Hade du frågat mig i går hade jag nog varit mer oroad. Vi följer det här dag för dag. Jag tycker att tonläget både från Irans och USA:s sida är annorlunda nu. Vi får info från säkerhetsfolket hemma och från den svenska ambassaden. Men att påstå att vi skulle vara helt opåverkade vore att ta i.

– Alla såna här konflikter påverkar på ett eller annat sätt men vi känner oss trygga med den info vi får hemifrån och från UD.

”Respekt för det”

Hur ser du på Janne Anderssons oro?

– Jag har såklart full förståelse och respekt för de känslorna som finns. Klart att det kan kännas olustigt. Nu är det några dagar kvar till att vi åker hem men med tanke på tonläget och dialogen mellan de inblandade (Iran och USA) så verkar det gå åt rätt håll. Förhoppningsvis kan den oron man känner försvinna.

Men bara det faktumet att man måste fundera kring landslagets säkerhet. Är det inte en onödig risk att flyga landslaget till Qatar?

– Vi gjorde den bedömningen när vi fattade beslutet att åka hit, att det inte (var något problem). Sedan kan saker och ting förändras och då får man förhålla sig till det. Det är precis vad vi gör nu. Vi gjorde vår bedömning att det funkar bra här. Det har funkat fantastiskt bra för landslaget och vi märker inte av konflikten här.

”Qatar blir bättre om Sverige är här”

Om konflikten mellan Iran och USA skulle förvärras är det mycket svårt att flyga härifrån. Hur ser du på det?

– Det är korrekt. Men allt sammantaget så valde vi ändå att åka hit. Vi får följa de här frågorna så gott det går utifrån den information vi får.

Tillsammans med en delegation besöker förbundet och Karl-Erik Nilsson också arbetsplatser, fackförbund, organisationer och qatariska myndigheter för att försäkra sig om migrantarbetarnas situation förbättras i landet.

– Vår slutsats är att läget i Qatar blir bättre om det svenska landslaget är här och försöker påverkar, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.