Eredivisie

United-ikonen ska lyfta Samba-Sam: ”Han är väldigt ärlig...”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

En holländsk tränarauktoritet sågar honom.

En orange försvarslegendar ska lyfta honom.

– Jaap Stam kan utveckla vårt anfallsspel och mig offensivt, säger Sam Larsson, 26.

Efter de två inledande omgångarna i den holländska ligan, Eredivisie, står storlaget Feyenoord med bara två poäng efter två kryss.

Efter 1-1 på bortaplan mot Heerenveen riktade holländske tränarlegendaren Foppe de Haan, framgångsrik i just Heerenveen och då med mängder av svenskar i klubben, tuff kritik mot sin tidigare adept Sam Larsson, numera i Feyenoord:

– Vill han verkligen nå hela vägen? undrar de Haan som menar att Samba-Sam har fantastisk teknik men för svag fysik.

– Jag visade en bild på Fiorentinas restresultat för honom och Sam nådde inte ens upp till hälften av deras värden. Om han gick dit skulle han behöva två år för att bygga upp sig till den nivån, sa de Haan till rijnmond.nl.

Kritiken rinner av Larsson

När Sportbladet når Sam Larsson sitter han på flygplatsen med sitt Feyenoord på väg mot Georgien och returen mot Dinamo Tbilsi i kvalet till Europa League.

– Jag har inte läst vad Foppe de Haan sagt. Det är alltid tryck i Feyenoord när man inte gör en bra match. Om jag går runt och bryr mig om vad alla tycker så hade jag blivit tokig, säger Larsson lugnt.

– Helt ärligt kan jag inte minnas att han visat mig någon jämförelse där jag bara skulle varit hälften så stark som några Serie A-spelare. Jag har alltid jobbat på med mitt för att utvecklas. Det han tycker får stå för honom.

Efter tre säsonger med stegrande formkurva och prestationer i Heerenveen värvades Sam Larsson till den klassiska Rotterdamklubben där skadeproblem har varvats med bra prestationer från den tekniske och kvicke svenske yttern.

– Från november–december förra året tycker jag att det gick ganska bra. Jag har goda förhoppningar om att lyfta mig ytterligare den här säsongen men jag måste ge det lite tid och ha tålamod, säger Larsson om fjolårets 14 poäng (6+8) som också gav landslagsuttagningar till de svenska EM-kvaltrupperna.

En tackling mot svensken i näst sista omgången av ligaspelet i våras resulterade i ett avslitet ledband i foten och två månaders rehabilitering under sommaren.

– Jag har haft en krokig försäsong efter min skada. Jag jobbar på min form och fysik samtidigt som jag känner att jag är på rätt väg. Foten känns bra, men jag behöver spela matcher så att jag kan göra mina grejer i högt tempo varje gång.

Mittbacken ska ge lyft offensivt

– Jag hoppas att jag är i tillräckligt bra form för att komma med vid kommande landslagsuttagningar.

Efter två säsonger med Giovanni van Bronckhorst i Feyenoord har en annan holländsk före detta storspelare tagit över som tränare i samba-Sams lag.

Mittbacken och Manchester United-ikonen Jaap Stam ska lyfta Feyenoord för att utmana Ajax och PSV och ge nya internationella framgångar till De Kuip-publiken.

Hur är Stam?

– Vi har inte fått med oss resultaten i ligan riktigt än (två oavgjorda) och det sätter press på både spelare och ledare men jag tycker att planen han har och hur han agerar som tränare är riktigt bra. 

Är han en tuffing?

– Han är väldigt ärlig, men betydligt mer taktisk än jag hade förväntat mig. Det är en smart och påläst person. Jag tror dessutom att han som före detta mittback kan utveckla vårt anfallsspel och mig offensivt.

– Jag behöver vara skarpare i straffområdet. Jag skapade mer än jag fick ut i statistiken förra säsongen.

Feyenoord har bekväma 4–0 från första matchen på hemmaplan att gå på inför returen borta mot Tbilsi i Europa League-kvalet.

Kan få möta Thern jr

Avancemang innebär playoff om plats i gruppspelet mot vinnaren mellan IFK Norrköping och Hapoel Be’er Sheva (1–1 i Norrköping i första matchen).

Det innebär att Larsson kan ställas mot nära vännen Simon Thern som han spelade tillsammans med i Heerenveen.

– Det hade varit roligt, ju. Förhoppningsvis blir det mest roligt för mig, haha.

Och en del tjöt?

– Ja, både innan och under matchen eftersom Simon är inblandad…

Feyenoord blir väl väldigt stora favoriter?

– På förhand ska vi vinna mot båda de lagen det handlar om. Det är en okej lottning för oss, säger Larsson med illa dold kaxighet.

Vad säger du om IFK Göteborgs säsong?

– Det var ett litet bottennapp mot Falkenberg men det är kul att se att de har vänt det där stora fartyget. Sana var ruggigt bra, tycker jag. Det ska bli spännande att se hur Blåvitt har tänkt sig att använda honom. 

Klubben spelar väl en fotboll nu som bättre stämmer överens med ditt fotbolls-DNA?

– Jo, så är det nog. Men det innebär inte att jag flyttar hem snart. Det är nog allt ganska många år kvar innan det kan bli aktuellt.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Thern: ”Hamsik exceptionell enligt Sam Larsson”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eredivisie

Feyenoord

Sam Larsson

Manchester United

IFK Norrköping

Simon Thern

Europa League